4.5 C
Ankara
Perşembe, Kasım 21, 2024

Çocuklarımızın beslenmesinde maruz kaldığı 9 tehlikeli madde

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Fransa , Gıda, Çevre ve İş Sağlığı &Güvenliği Ajansı (ANSES) 3 yaşın altındaki çocukların beslenmesini incelemeye aldı.

ANSES tarafından yürütülen  çalışma, gıdalarda büyük miktarlarda bulunan  bitki koruma ürünlerinin kalıntıları, çevresel kontaminantlar, sıcaklığın tetiklediği bileşenler, doğal toksinler, katkı maddeleri, iz elementler veya mineraller gibi maddelere insanların maruz kalma durumlarını izlemeyi amaçlıyor.

30.09.2016 tarihinde ajansın web sitesinde 6 yıldır sürdürülen bu çalışmanın 3 yaş altı çocuklarla ilgili  kısmına ait sonuçlar  açıklandı.  Bu çalışmanın 3 yaş altı çocuklara odaklanan ilk çalışma olduğu da vurgulanıyor.

Bebek ve yürüme yaşındaki  çocukların (3 yaş altı) beslenmesinin  %95’inden fazlasını temsil eden 5484 ürünün incelemeye alındığı, bu ürünlerin içeriğindeki 670 maddenin incelendiği ve bunların 400 kadarının riskli olarak belirlendiği açıklanıyor.

Çalışma sonunda bebeklerin maruz kaldığı 9 tehlikeli madde konusuna özellikle dikkat çekiliyor ve öncelikli konu olarak acil uyarı yapılıyor (inorganik arsenik, kurşun, nikel, klorlu organik bileşikler (polychlorinated dibenzo-p-dioxins and dibenzofurans- PCDD/Fs, polychlorinated biphenyls – PCBs), T-2 & HT-2 mikotoksinleri, akrilamid, deoxynivalenol ve türevleri,  furan).

Göz ardı  edilemeyecek kadar çok sayıda çocuğun bu maddelere  belirlenen toksisite  refereans değerlerinden çok yüksek miktarlarda maruz kaldıkları  araştırma sonunda belirlenmiş.

Diğer 7 madde ki özellikle aluminyum, kobalt, strontium, metilmerküri, selenyum, kadmiyum,soyadan elde edilen genistein için risklerin ortadan kaldırılamayacağı ve ajansın bu konuyu ilk iş programına aldığı belirtiliyor.

Yapılan çalışmanın bulgularına dayanarak, Ajans bir çok tavsiyede bulunmuş,  6 ayın altındaki bebeklere bebek formülleri dışında  herhangi bir gıdanın verilmemesini özellikle yalnızca ane sütünün veya bebek formüllerinin bu bebeklerin ihtiyacını karşılayacağını vurguluyor. Normal sütün hangi hayvandan elde edildiğine bakılmaksızın  1 yaşın altındaki bebeklerin beslenmesi için uygun olmadığı da  belirtiliyor.

cocuk_beslenmeYüksek düzeyde bir sağlık risk yönetimi ile  bu maddelerin %90’ının ortadan kaldırılabileceği gibi çok önemli bir sonuca varılmış. ANSES  bebeklerin bu maddelere maruz kalmalarını azaltmak için önlemler alınmasını  ve  risk değerlendirmesinin  ilave bilgilerle  yapılmasını tavsiye ediyor.

Bu çalışmada 12 mineral ile ilgili olarak beslenme ihtiyaçlarının tatmin edici düzeyde karşılandığı  ancak uygun olmayan miktarlarda çinko, kalsiyum, ve demir alımının ve aşırı miktarda çinko ve kalsiyum alımının   çocukların yaşına bağlı olarak görüldüğü, bu aşırı alım miktarları konusunda , potansiyel sağlık riskleri ile ilgili olarak ek çalışmalara gerek olduğu belirtiliyor.

Ajans bu bulgular ışığında bu kimyasalların gıdalarda bulunmasına neden olan kaynakların çok iyi araştırılmasını tavsiye ediyor.

İzlenen 16 madde ile ilgili olarak  maruz kalma düzeylerini  sınırlamak üzere idari önlemler  alınması gerektiği ( çevreye salımının kontrolu  ile ilgili politikalar, proses kontrolleri, mevzuatlarda belirtilen eşik değerlerin düşürülmesi veya eşik değerler tespit edilmesi  gibi)  vurgulanıyor.

Sanayicilerin de üretim zinciri boyunca ortaya çıkabilecek kontaminasyonları  belirleyerek ,tüketicilerin maruz kalma düzeylerini azaltmak konusunda çaba göstermeleri ve mevzuat ile bu maddeler ile ilgili endişeleri giderecek  verilerin tespit edilmesi  gerektiği çok açık ortada.

Ülkemizde gıda kaynaklı hem de çevresel kaynaklı bulaşmalar konusunda gerekli düzenlemeler  Avrupa Birliği  mevzuatı ile uyumlu olarak hazırlanıyor ve bu maddelerin kabul edilebilir risk seviyeleri içinde tutulması sağlanmaya çalışılıyor. Tüm bunların yanında  bu maddelerin yüksek miktarda tüketilmesi riskine karşı, ebeveynlerin hem kendi beslenmelerinde hem de bebek beslenmesinde bilgili ve bilinçli olması da çok önemli.

İlgili tüm tarafların işbirliği ile yürütülecek araştırmalar, incelemeler ve somut verilere dayanılarak oluşturulacak politikaların önemi açıkça görülüyor.Herkes üzerine düşeni yaparsa bebek ve çocuklarımızın  gelecekte sağlıklı ve zeki   bireyler olmasını sağlamak  hiç de zor değil.

Kaynak: https://www.anses.fr/en/content/anses-scrutinises-diet-children-under-three-years-age

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...