Trump başkanlık görevine hızlı başladı. 20 Ocak’ta görevine başladıktan sonra öngörüldüğü gibi, ilk olarak ABD’yi Trans Pasifik İşbirliği Anlaşmasından (TPP) çeken bir kararnameyi imzaladı. Aynı esnada gerçekleşen bir diğer gelişme ise Çevre Koruma Kurumu’nun (EPA) nedensiz bir şekilde fonlarının kesilmesi oldu. EPA fonuyla araştırması devam eden birçok akademisyen ise araştırmalarını durdurmak zorunda kaldı.
İlk hafta Trump, 7 ülkenin vatandaşlarına ABD vizesi verilmesini geçici olarak durdurmak istediğini de açıkça ortaya koydu. Bu ülkeler Yemen, Somali, Irak, İran, Sudan, Libya ve Suriye. Yeni başkan bir yandan da Meksika ile ABD arasına inşa edilecek duvarı nasıl finanse edeceğinin yollarını aramaya başladı. Tüm bunlara ek olarak, Trump’ın gündeme oturan başka bir faaliyeti ise aile planlaması ve kürtaj danışma merkezleri için ayrılan fonların durdurulmasını öneren bir kararname imzalaması oldu.
Beyaz Saray‘daki ilk haftasını hızlı geçiren Trump bir yandan da kabinesi için adayları seçti. Adayların hala kongre tarafından onaylanması bekleniyor. Trump’ın oluşturmak istediği 15 kişilik kabinede sadece 2 kadın ve 1 siyahi üye bulunuyor. Önerdiği üyelerin onaylanması halinde bu kabine, 1988’den beri Latin Amerika kökenli bir üyenin bulunmadığı ilk kabine olacak. Öte yandan, Eğitim Bakanı olarak seçilen Betsy DeVos da hayatında hiçbir zaman devlet okulunda okumadığı ve ‘olası ayı saldırılarına karşı (!) okullarda silah bulunmasını’ desteklediği için eleştiriliyor.
Trump’ın Tarım Bakanı adayı belli oldu
Trump, Tarım Bakanı olarak Georgia Eyaleti’ne 2 dönem (2003-2011) valilik yapmış Sonny Perdue’yü uygun gördü. Böylelikle Trump’ın ‘beyaz ve zengin erkek ağırlıklı’ oluşturduğu kabinesine bir yenisi daha eklenmiş oldu. Yeni başkanın ABD’nin tarım ithalatının yoğun olduğu orta batı (Midwest) bölgesinden olan diğer adaylardansa, Güneyli bir adayı seçmesi, bazı kesimlerde şaşkınlık yarattı. Orta batılı olan ve seçilmeyen diğer adaylar, ABD tarımının gücünün aile çiftliklerinin olduğunu ve Orta batılı olmayan birinin bunun önemini ve bu bölge çiftçilerinin sorunlarını anlamasının çok zor olacağını belirtti. Eski Kaliforniya senatörü Arnold Schwarzenegger de bu seçime karşı çıkanlar arasında bulunuyor.
Perdue, valiliği döneminde gıda güvenliği için ayrılan fonda kesinti yaptı
ABD Tarım Bakanlığı (USDA); ulusal okul öğle yemeğini programını, ek besin yardım programını (gıda pulu yardımı), gıda güvenliği ve çiftlik politikası programlarını, bunun yanı sıra milli parklardan sorumlu Ormancılık Hizmetleri’ni denetlemekte olan oldukça önemli bir bakanlık. Georgia eyaletinde bir çiftlikte yetişmiş, daha sonra doktorasını veteriner hekim olarak yapmış olan Perdue, tahıl ve gübre üzerine de bir şirket kurmuş.
Tarımın en büyük endüstri olduğu bir eyaletin valiliğini yapmış olması, yıllardır tarım politikalarıyla haşır neşir olması ve tarım ticaret dünyasıyla yakın ilişkilerde bulunuyor olması, ilk bakışta Perdue’nün kötü bir tercih olmadığı hissini uyandırıyor.
Ancak, Perdue’nin iklim değişikliğini inkar etmesi, valilik görevindeyken 2007 Kasım’ında kuraklık atlatan Georgia’da yağmur duası düzenlemiş olması, 2009’da eyaletteki tavuk çiftliklerinin denetlenmesini yasaklaması gibi birtakım aktiviteleri tepki çekmekte. Perdue valiyken, eyalette gıda güvenliği için ayrılan fonda yüzde 29 kesinti yaptı. Bu kesintiden iki sene sonra ülke çapında 1000’e yakın kişi, Georgia eyaletindeki bir firmada üretilen fıstık ezmesi tüketmeleri sonucunda salmonella kaynaklı zehirlenme geçirdi. Ülke tarihindeki en büyük gıda güvenliği kaynaklı geri çağırmalarından birine sebep olan bu sorun sonucunda 9 kişi hayatını kaybetti. Firma CEO’su hatalı ürünleri dağıtmaktan dolayı 28 yıl hapis cezası alırken, diğer yöneticiler daha kısa süreli tutukluluk dönemleri geçirdi. Olay sonrasında Perdue yönetimi altındaki Tarım Komisyonu eleştirildi ve Perdue, kesintinin bir kısmını gıda güvenliği fonuna geri döndürdü. Perdue yönetimi bıraktığında Tarım Dairesi tüketici koruma birimine ayrılan fon, başladığı zamandan yüzde 22 daha düşüktü. Ayrıca, bu 8 senelik görevi sırasında adının vergi skandallarına da karışmışlığı var.
ABD tarım camiasının karşılaştığı başlıca sorunlar arasında ticaret ve göçmenlik bulunuyor. Tarım daha çok dönemsel ve geçici işçiliğe dayanıyor ve çiftçiler uygulanması düşünülen katı göçmenlik yasalarından dolayı maliyetin artmasından korkuyor. Trump’ın Meksika-ABD sınırına duvar inşa etme planı, Trans Pasifik İşbirliği Anlaşması’ndan (TPP) ABD’yi çekmiş olması ve Perdue’nün daha önce Georgia Eyaleti’nde uyguladığı katı göçmenlik kuralları, çiftçiler arasında hoşnutsuzluk yaratıyor denebilir. Ancak Perdue, son zamanlarda göçmenlik konusunda Trump kadar katı bir pozisyon almıyor ve Trump’ın TPP’den çekilmesinin sebeplerinden birinin de geliri ticarete dayanan ABD’li çiftçilerin uluslararası pazarda yakalayabilecekleri fırsatların önünün kesilmesi olduğunu savunuyor.