E vitamini alımında örnek ülke: Türkiye

0
2427
Cansu Ekin Gümüş / Doktora Adayı - Araştırma Görevlisi / Massachusetts Üniversitesi, Amherst / Gıda Bilimi Bölümü

E vitamini hücre zarını oksidasyona karşı koruyan, yani antioksidan etkisi bulunan, yağda çözünen bir vitamin. E vitamini terimi 8 farklı bileşeni kapsamakla birlikte (4 tokoferol ve 4 tokotrienol), biyolojik olarak en aktif olan formu alfa-tokoferol. Yeterli E vitamini alımı bağışıklık sisteminin, beyin fonksiyonlarının, kalp-damar sağlığının ve karaciğer işlevlerinin korunması açısından gerekli. ABD’de günlük önerilen alım miktarı 15 mg alfa-tokoferol.

DSM, sağlık ve beslenme alanlarında oldukça aktif olan bilim temelli, küresel bir şirket. DSM ile çalışan araştırmacılar yakın zamanda yayınladıkları bir raporda inceledikleri dünya nüfusunun sadece %21’inin kan alfa-tokoferol değerinin insan sağlığına etkisi bulunabilecek düzeyde olduğunu bildirdi. Küresel olarak E vitamini statüsü alarm verici boyutta düşük. Rapora göre modern beslenme tarzının bu duruma katkısı bulunuyor olabilir. Bu durum bitkisel yağlar, yeşil sebzeler, kuruyemiş ve tam tahıllı ekmek gibi E vitaminince zengin gıdalar tüketerek değişebilir. Yeterli E vitamini statüsüne sahip ülkelerin ise daha çok yumurta, sebze, süt ürünü ve E vitamini ile zenginleştirilmiş sebze yağları tüketen ülkeler olabileceği belirtilmiş.

Bu çalışmaya göre Türkiye yeterli miktarda E vitamini tüketen ülkeler arasında.  Bunun sebebi fındık, ceviz, ayçiçeği çekirdeği ve badem gibi kuruyemişleri ve yeşil yapraklı sebzeleri bol tüketiyor olmamız. E vitamini eksikliğinde görülen kas zayıflığı, kas kaybı, görme problemleri ve yürümede dengesizlik gibi sorunlarla karşılaşmamak, kalp hastalıklarından ve kanserden korunmak için beslenmemizde bu tip gıdalara önem vermeye devam etmekte fayda var.

E vitamini alım
Koyu yeşil: Yeterli Turuncu: Yetersiz Kırmızı: Eksiklik Noktalı kırmızı: 12 yaşından küçük çocuklar Açık yeşil: Bilgi yok Kaynak: http://www.dsm.com/content/dam/dsm/cworld/en_US/documents/infographic-vitamin-e-status-remains-low-in-most-countries.pdf

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz