19,9 milyar TL nereye gitti?

0
2267
Ali Osman Mola
Ali Osman Mola / [email protected]

Bilginin kaynağı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı.

Hayvancılığa verilen desteklerle ilgili soru önergesini cevaplayan Bakanlık, 2003-2016 Temmuz ayı sonu itibarıyla hayvancılığa 19,9 milyar TL destek sağlandığını açıkladı.

Cevapta 2002’deki destek miktarının 83 milyon TL, 2015 yılındaki destek miktarının ise 2,9 milyar TL olduğu belirtiliyor.

Ayrıca hayvancılığın toplam destek miktarı içerisindeki payı 2002’de yüzde 4,4 iken 2015’te yüzde 29’a çıkarılmış.

Desteklerin bir kısmı ucuz kredi, bir kısmı faizsiz kredi, bir kısmı hibe, bir kısmı ucuz girdi desteği, bir kısmı Bakanlığın belirlediği şartları sağlayan üreticilere teşvik olarak veriliyor.

Bunlar doğrudan hayvancılığa verilen destekler. Bir de dolaylı olanları var. Örneğin yem bitkilerine de destek veriliyor. Dolaylı olanlar 19,9 milyar TL rakamına dâhil değil.

Bu rakamlara bakınca insan, durumu takdir etmekten kendini alamıyor. Bekliyor ki bunca destekten sonra hayvancılığımızın sorunları halledilmiş olsun.

Oysa durum çok farklı: Üretici maliyetlerden ve kâr edememekten, tüketici kırmızı et fiyatlarının pahalı olmasından şikâyetçi.

Bakanlık hepsinden fazla şikayetçi!

2015’te 500 bin canlı büyükbaş ithal ettik

Evet, yanlış okumadınız: “Geçen yıl, yaklaşık 500 bin canlı büyükbaş ithalatı gerçekleştirildi.”

Sözlerin sahibi Bakan Faruk Çelik.

Durun bitmedi…

“Birkaç yıl içinde ithalatın 1 milyona çıkarılmasıyla karşı karşıya kalınabilir.” sözleri de ona ait.

Aslında “Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belli” çünkü ithalat 200 bin ile başlamış ve yıldan yıla yükselerek 500 bine ulaşmış.

Tuhaf olan ise ithalat yükselirken desteklerin de yükseliyor olması veya tersi.

Çelik’in -itiraf gibi- açıklamaları bunlarla da kalmamış. Yıllık 1 milyon 300 bin ton et tüketimimiz olduğunu, et üretimimizin ise 1 milyon 100 bin ton civarında gerçekleştiğini söylüyor. Açık 200 bin ton.

Tedbir olarak “damızlık yetiştiriciliğine” önem vereceklerini söylüyor. Demek ki 2003’ten beri söylendiği halde yapılmıyormuş. Yapılmadığının delili ise Bakan’ın şu cümleleri:

“Biz, hayvan varlığımızı artıracak mıyız, kırmızı et ihtiyacımızı dışarıdan et ithalatıyla mı karşılayacağız yoksa kendi bünyemizden hayvan varlığımızın sayısını artırarak mı karşılayacağız? Karar noktasındayız. Bu kararı almakta zorlanmıyoruz çünkü kendi bünyemizde bu ihtiyacımızı karşılamamız lazım.”

“Karar noktasındayız.” cümlesini okuduğumda içim sızladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz