Ana Sayfa Yaşam & Sağlık Yanlış bilgi Hepatit C’den daha bulaşıcıdır

Yanlış bilgi Hepatit C’den daha bulaşıcıdır

0
573
Yanlış bilgi Hepatit C’den daha bulaşıcıdır

Hepatit C ile ilgili kamuoyunda doğru bilinen birçok yanlış bilgi yer alıyor. Yanlış algılar nedeniyle oluşan damgalanma, hastaların sosyal ve iş yaşamlarını ciddi biçimde etkiliyor. Oysa hepatit C ile ilgili toplumdaki yanlış bilgi, çoğunlukla kan yoluyla bulaşan hepatit C’den daha bulaşıcıdır.

Dünya genelinde her yıl 350 bin kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan hepatit C ile ilgili kapsamlı bilgiye www.hepatitcsizyasam.com internet sitesinden ulaşabilir; hepatit C riskine ilişkin sitedeki “Kendinizi Test Edin” online testi uygulayabilirsiniz.

Dünya genelinde yaklaşık 71 milyon kişide kronik hepatit C bulunmaktadır. Olguların %75-85’inde enfeksiyon vücutta 6 aydan daha uzun süre varlığını sürdürerek kronikleşir. Her yıl yaklaşık 3-4 milyon yeni olgu görülmekte ve her yıl 350 binden fazla kişi hepatit C’nin yol açtığı sonuçlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de ise hepatit C prevelansı %0.5-%0.9 arasında değişmektedir.

Tüm bu gerçeklerin yanı sıra hepatit C ile ilgili kamuoyunda doğru bilinen birçok yanlış bilgi yer almaktadır. Yanlış algılar nedeniyle oluşan damgalanma, hastaların sosyal ve iş yaşamlarını ciddi biçimde etkilemektedir. Oysa hepatit C ile ilgili toplumdaki yanlış bilgi, çoğunlukla kan yoluyla bulaşan hepatit C’den daha bulaşıcıdır.

İnanılanın aksine hepatit C; tabak, çatal, bardak gibi mutfak eşyalarının kullanımı ya da kucaklaşma ve öpüşme yoluyla bulaşmayıp, enfeksiyon bulunan kişilerin kanıyla temas edebilecek kişisel bakım eşyalarının ortak kullanımıyla bulaşabilmektedir.

Virüsle enfekte olmuş kan ve kan ürünlerinin kullanımı, steril olmayan aletlerle yapılan tıbbi ve cerrahi girişimler, dövme ve piercing uygulamaları, doğum sırasında anneden bebeğe ve nadiren de olsa virüsü taşıyan kişiyle girilen korunmasız cinsel ilişki hepatit C’nin bulaşmasına sebep olabilmektedir. Ayrıca, 1996 yılı öncesinde kan ve kan ürünleri ya da organ nakli almış kişiler de risk altında olabilirler.

Hepatit C ile yaşayanların %80’inde, hastalık ilerleyene kadar belirti görülmeyebilir. Sinsi bir hastalık olduğu için de kendi kendinize tanısını koymanız olanaksızdır. Hepatit C ile ilgili doğru bilinen yanlışları, risk gruplarını, bulaş yollarını ve daha fazla bilgiyi www.hepatitcsizyasam.com internet sitesinde bulabilir ve sitedeki online test aracılığıyla kendinizi test edebilirsiniz.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz