Dünyanın dört bir yanından ülkelerde gerçekleştirilen DSM araştırması, tüketicilerin sağlık konusunda en çok endişe duydukları konulara ışık tutuyor.
Hollanda şirketi DSM tarafından; Almanya, Fransa, İtalya, Polonya, Rusya, İsveç, İspanya, Mısır, İngiltere ve Güney Afrika’dan toplam 7,000 katılımcı ile gerçekleştirilen bir araştırma, endüstri trendlerinin ötesinde tüketicilerin gerçekten önemsedikleri sağlık konularını gözler önüne seriyor.
Araştırma genel olarak 16 ve daha küçük yaşta çocuğu olan ailelerin birinci önceliğinin bağışıklık, 18-50 yaşları arasında yetişkinler açısından en önemli konunun kilo ve 51 yaşının üzerindekiler için kemik ve eklem sağlığı olduğunu ortaya koyuyor.
Kilo kontrolü ilk sırada
Kilo konusu araştırmada yer alan ülkelerin %70’inde ilk sırada yer alırken, diğer ülkelerde de ilk üçte yer alıyor.
Yetişkinler kilo konusuna diğer sağlıkla ilgili konulardan çok daha fazla önem verirken, katılımcıların sadece %39’u egzersiz ve beslenmenin fazla kilolarla mücadelede dikkat edilmesi gereken konular olduğunu belirtiyor. Katılımcıların %8’i ise kilo kontrolünde takviye edici ürünlerin yardımına başvuruyor.
DSM Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgeleri iletişim bölümü başkanı Maria Pavlidou nutraingredients internet sitesine; “Sorun kilo vermek değil. Katılımcıların çoğu kilo almak konusunda endişeli. İlk hedefleri kilolarını sağlık sınırları içerisinde koruyabilmek. Bu nedenle takviye edici ürünlere yönelik talepleri yüksek değil.” açıklamasında bulunuyor.
Tüm yaş grupları ve tüm bölgeler arasında katılımcılar tarafından en çok tercih edilen takviye edici ürünler ise bağışıklığı güçlendirici ve hastalıklardan korunmaya yardımcı olan ürünler.
Bağışıklığı güçlendirici ve hastalıklardan korunmaya yardımcı ürünlerin ardından 51 yaş üstü tüketiciler kemik ve eklem sağlığına yardımcı ürünleri, 18-30 yaş arası tüketiciler ise cildin daha sağlıklı görünmesine yönelik ürünleri tercih ediyor.
Bölgesel farklılıklar
DSM tarafından yapılan araştırma tüketici kaygıları konusunda ülkeler arasındaki farklılıkları da gözler önüne seriyor. İtalya, Fransa ve Mısır’da tüketiciler gelecekte karşı karşıya kalacakları hastalıklar konusuna önem verirken, Polonya ve Rusya’da tüketiciler açısından göz sağlığı ilk sırada yer alıyor. İsveç, İspanya, İngiltere ve Güney Afrika’da ise kilo kontrolü tüketicilerin en fazla önem verdiği konu. Almanya ise diğer ülkelerden farklı olarak kemik ve eklem sağlığına ilk sırada yer veriyor.
Araştırma ayrıca katılımcıların yaklaşık %45’inin yeterli miktarda besin alamadığı konusunda endişelere sahip olduğunu ve katılımcıların yarısının daha yüksek vitamin miktarına sahip gıdaları tercih ettiğini gösteriyor. Ancak tüketicilerin bu konulardaki endişelerine karşılık araştırma on kişiden sadece üçünün günde beş farklı çeşit meyve ve sebze tükettiğini, her beş kişiden ise sadece ikisinin haftada ortalama 2-3 porsiyon balık tükettiğini gösteriyor.
Bir çocukluk çağı klasiği
Ailelerin çocuklarının sağlığı ile ilgili temel kaygılarının bağışıklık sistemi sağlığı ve hastalıklar olduğunu belirten Pavlidou, sonuçların kendisini de şaşırttığını belirtiyor.
Pavlidou; “Büyük çocuklarda bilişsel gelişiminin ilk üçte yer almasını bekliyordum, ama bilişsel gelişim tüketicilerin temel kaygıları arasında yer almıyor. 6 ve 16 yaş arası okul çocuklarında beyin gelişimi ve bilişsel gelişimin daha popüler olmasını bekliyoduk ancak sonuçlar beklentimizi karşılamıyor.” açıklamasında bulunuyor.
Tüketici bilinci açısından çocukların bilişsel gelişimine henüz yeterince önem verilmediğini söyleyen Pavlidou, bağışıklık sistemi sağlığının daha “klasik” bir endişe olduğunu belirtiyor.
Ancak aileler aynı zamanda çocuklarının gelecekte karşı karşıya kalacakları hastalıklar konusunda da endişelere sahip. Bu durum endüstrinin ‘yaşamın ilk 1000 günü’nün hayat boyu sağlığın korunabilmesi açısından önemli olduğu yönünde söylemlerinin tüketiciler üzerinde etkili olduğunu gösteriyor.
Pavlidou; “Bunun bir şekilde endüstrinin dili olduğunu düşünüyordum ancak bu başlığın ilk üçte yer alması bu konseptin tüketiciler tarafından da benimsendiğini gösteriyor.” açıklamasında bulunuyor.