Tüketici Hakem Heyetleri’ne ve Tüketici Mahkemeleri’ne yapılacak başvurularda parasal sınırlar 1 Ocak 2016 itibariyle değişiyor. Avukat Cevat Kazma, yeni limitlere dikkat edilmemesi durumunda, başvuruların geçersiz olabileceğini hatta tüketicilere avukatlık ve yargılama giderleri yansıyabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 8. maddesinde değişikliğe gidilerek, tüketicilerin haklarını aradığı mercilerin parasal sınırlarında düzenlemeler yapıldı. Yapılan düzenleme sonrası 2.320 TL’ye kadar olan alacaklar için ilçe hakem heyetlerine, 2.320 TL ile 3.480 TL arasındaki iade tutarları için il hakem heyetlerine başvurmak gerekecek. 3.480 TL üzerindeki alacaklar içinse başvuru mercii Tüketici Mahkemeleri olacak.
Avukat Cevat Kazma, 1 Ocak 2016 sonrası yapılacak başvurularda, yürürlüğe girecek düzenlemenin dikkate alınmaması halinde, başvuruların geçersiz olacağını, talebin reddedileceğini ve bazı durumlarda ise tüketicilere masraf yansıyabileceğini söyledi.
Av. Cevat Kazma yaşanabilecek olumsuzlukları bir örnekle şöyle özetledi: “Örneğin, düzenleme öncesi 3.300 TL’lik bir iade talebi için Tüketici Mahkemesi’ne başvurmak gerekiyordu. Yeni yıl itibariyle bu talep il hakem heyetine yapılmalı. Tüketici Mahkemesi’ne başvurulursa görevsizlik kararı verilir ve dosya reddedilir. Karşı tarafın yargılama giderlerini ve avukatlık ücretini ise tüketici ödemek zorunda kalır.”
Tüketicilerin hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurma nedenleri arasında ilk sırayı bankalar alıyor. Kullanılan kredilerin dosya masraflarının ve kredi kartı aidatlarının iadesi tüketiciler bu mercilere başvuruyor.