Şarbon hastalığı nedir?

0
727

Son günlerde şarbon vakalarının artmasının ardından kamuoyu, bu hastalığı ve yarattığı sağlık problemlerini daha fazla merak eder oldu. Şarbon hastalığı hakkında bir bilgilendirme notu yayınlayan Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), hastalık hakkında merak edilen önemli noktalara açıklık getirdi.

“Şarbon hastalığının etkeni Bacillus Antracis adı verilen bir bakteridir. Hastalık, ot yiyen hayvanlarda görülür ve zoonoz karekterli olup, insanlara da bulaşır. Hastalığın kuluçka süresinin çok kısa olması ve hayvanlarda genellikle perakut (çok hızlı) seyretmesi nedeniyle, hayvanlarda ani ölümlerle ortaya çıkabilir. Hastalık etkeni toprakta 5 yıl kadar canlılığını korur. Ve burada yetişen otlarla hayvanlara bulaşır. Hasta hayvanlar da diğer hayvanlara bulaştırır.

İnsanlara bulaşma, doğrudan hayvanla temas sonrası derideki çizik ve yaralardan veya hasta hayvanın iyi pişmemiş etlerinin yenmesiyle olur.

Hayvanlarda tedavi çok zordur. Genellikle ani ölümlerle ortaya çıktığından tedaviye fırsat kalmaz.

İnsanlardaki seyri ise hayvanlardaki gibi çok hızlı değildir. Erken başlanan tedavilerden olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Bu hastalık ihbarı mecburi olan bir hastalık olup, teşhis koyan her veteriner hekim hastalığı bakanlığa bildirmek zorundadır. Hasta hayvanlar kesilmediği ve etlerinin tüketimine izin verilmediği için, tazminatlı hastalıklar listesinde yer almaktadır. Ve imha edilen hayvanların belirlenen değerinin 3/4’ü hayvan sahibine ödenmektedir.

Hastalık görülen mahal karantinaya alınır ve hastalığa hassas hayvanların girişine ve çıkışına izin verilmez. Bulaşık malzemeler ve yemler imha edilir. Karantina, son hastalık vakasından sonra 15 gün süreyle devam eder. Koruma amaçlı olarak, hastalık bölgesindeki hayvanlar 5 yıl süreyle hastalığa karşı yılda bir defa aşılanır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz