13.6 C
Ankara
Perşembe, Kasım 21, 2024

Sağlık Ar-Ge’sinde yeni adım

Okumalısınız!

Sağlık Bakanlığı, ülkemizin sağlık alanında bölgesel teknoloji merkezi rolünün güçlendirilmesi amacıyla Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) adı altında yeni bir oluşuma gidiyor. Merkezi İstanbul’da olan Başkanlık bünyesinde, kanserden biyoteknolojiye 6 enstitü açılması ve sağlık alanında Ar-Ge yapılması planlanıyor.

Sağlık bakanlığı, dünyada sağlık endüstrileri alanında meydana gelen bilimsel gelişmelere ve yenilikçi çalışmalara uyum sağlanması ve ülkemizin sağlık hizmeti sunumunda yakaladığı başarıyı, bilimsel ve Ar-Ge alanında sürdürmesi amacıyla Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nı (TÜSEB) kurdu. TÜSEB Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yönetmelik 18 Aralık 2015 tarih ve 29566 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Sağlık Bakanlığı ilgili kuruluşu olarak kurulan TÜSEB’in merkezi İstanbul olacak. Kamu tüzel kişiliği taşıyan kuruluş, bilimsel ve idarî özerkliğe ve Kanunda düzenlenmeyen hususlarda özel hukuk hükümlerine tabi olacak.

TÜSEB bünyesinde ikisi 6 ay içinde faaliyete geçmek üzere toplam 6 enstitü kurulması planlanıyor. Türkiye Kanser Enstitüsü ile Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü’nün 6 ay içerisinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Bu 2 enstitü ile beraber, Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü, Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü, Türkiye Halk Sağlığı ve Kronik Hastalıklar Enstitüsü ve Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Enstitüsü kurulacak. İhtiyaç halinde Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla yeni enstitüler kurulabilecek.

Sağlık alanında Ar-Ge yapacak

TÜSEB, sadece sağlık alanında Ar-Ge yapacak, aynı zamanda kişi ve kurumları da bu alanda fonlayabilecek. Sağlık alanında 1 milyon Türk Lirası üzerinde kamu kaynağı ile yapılacak Ar-Ge’lerde koordinasyon sağlayacak ve AR-GE projelerine onay verebilecek. Projeler sonucuna elde edilen ürün ve çıktıları gerektiğinde üretmek için şirket kurabilecek ve bu amaçla şirketlere ortak olabilecek.

400 kişilik alanında uzman kadro ile proje bazlı çalışma avantajı sağlayacak. Ar-Ge ve bilimsel alt yapısı güçlü, referans merkezi laboratuvarları bünyesinde barındıracak.

Sadece Kanser Enstitüsüne yönelik Ar-Ge amaçlı faz 2-3 deneyleri yapmak amacına yönelik afiliasyon ile işletilen 200 yataklı Klinik Araştırmalar Hastanesi olacak. Bunun dışında hastane işletmeciliği yapılmayacak. Yerli ve yabancı akademik personel ile performansa dayalı, proje bazlı, esnek çalışma anlayışı olacak.

Vergi ve diğer mali yükümlülükler açısından TÜBİTAK’a sağlanan istisna ve muafiyetler TÜSEB’e de sağlanacak.

Yönetim Kurulu 9 üyeden oluşacak

TÜSEB Yönetim Kurulu; Sağlık Bakanının başkanlığında; Müsteşar, TÜSEB Başkanı, Bakan tarafından seçilecek iki üye, iki enstitü başkanı ve Yükseköğretim Kurulu’ndan iki üye olmak üzere toplam 9 üyeden oluşacak. Bakan tarafından seçilecek 2 üye, sağlık bilimleri alanında ulusal veya uluslararası düzeyde isim yapmış bilim insanları ya da Başkanlığa önemli miktarda fon sağlayacak iş adamları, bağışçılar arasından belirlenebilecek.

Yüksek Danışma Kurulu da olacak

TÜSEB’in politika ve stratejisi ile önceliklerinin belirlemesine katkı sağlayacak Yüksek Danışma Kurulu olacak. Buna göre 32 üyeli ilgili bakanlıklar yanında, YÖK, meslek kuruluşları, bilim insanları ve ihracat yapan şirketlerin birliklerinin katılımı ile paylaşımcı ve sonuç odaklı nitelikli bir danışma kurulu oluşturulacak

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...