Ramazan ayı boyunca egzersizden vazgeçmeyin

0
773

Ramazan ayında beslenme ve uyku düzeninin değişmesi, vücudumuzun biyolojik saatinde (biyoritmimizde) değişikliğe neden oluyor. Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer; Ramazan ayının sonunda kendinizi en az birkaç kilo fazladan ağırlaşmış bulmak istemiyorsanız nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlattı.

Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer
Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer

Uzun saatler boyunca aç ve susuz kalan organizma, enerjisini en verimli şekilde kullanabilmek için metabolizma hızını yavaşlatıyor. ‘Eğer bu noktada ne yediğinize, ne zaman ve ne kadar yediğinize dikkat etmezseniz kilo alırsınız’ uyarısında bulunan Doç. Dr. İsmet Tamer; “Sağlıklı yaşam için egzersiz yapan bireyler oruç tutarken gerekli önlemleri almaz ya da belli kurallara dikkat etmezlerse hem yapılan egzersizden fayda yerine zarar görebilirler, hem de ayın sonunda kilo alan gruba dahil olurlar. Bu yüzden aç ve susuz kalma korkusu ile normal zamandakinden daha fazla besin maddesi tüketmek, yine çabuk acıkırım endişesi ile egzersiz azaltmak veya ihmal etmek, açıkta kalan fazla enerjinin kilo olarak birikmesine sebep olacaktır. Oysa ki eğer önemli bir sağlık sorununuz yoksa Ramazan ayının uzun ve sıcak günlere denk gelmesine rağmen, yılın diğer zamanlarında yaptığınız egzersizleri sürdürmenizde bir sakınca yoktur” dedi.

Egzersizleri iftardan 1-2 saat sonraya erteleyin

Ramazanda uzun saatler boyunca gıda alınmadığı için her şeyden önce egzersizin zamanlamasına özen göstermek gerektiğini hatırlatan Tamer; “Sağlık için spor yapan bireylerin gün içerisinde enerjilerini ekonomik bir şekilde kullanmaları ve egzersizlerini, iftardan en az 1-2 saat sonraya ertelemeleri önerilmektedir. Böylece hem sindirim kolaylaşmış olacak, hem de geleneksel iftar sofralarımızda eğer fazladan kaloriler aldıysak, onları harcama şansımız olacaktır” tavsiyesinde bulundu.

Egzersiz sürenizi kısaltın

Pek çok yayında Ramazan boyunca yapılacak egzersiz yoğunluğunun, yılın diğer zamanlarına göre üçte bir oranında azaltılmasının uygun olduğunun belirtildiğini söyleyen Tamer; gerek profesyonel sporcularda gerekse diğer spor sevdalılarında, egzersiz süresinin 1,5 saatten 45 dk ile 1 saat civarına düşürülmesinin ya da çalışma ağırlığının aynı mantıkla azaltılmasının performansı fazla etkilemediğini, hatta Ramazan sonrası 2 – 3 hafta içinde eski performansa, herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan ulaşılabildiğini pek çok çalışmanın gösterdiğini söyledi.

Su içmeyi ihmal etmeyin

Ramazan ayı boyunca ister spor yapsın ister yapmasın oruç tutan herkesin vücudun ihtiyacı kadar su içmesi gerektiğinin de altını çizen Doç. Dr. İsmet Tamer; “Sıvı ve elektrolit yetersizliği sporcunun baş düşmanıdır! Özellikle bu sıcak günlerde yeterli sıvı alınmadan spor yapılması, sıvı ve elektrolit eksikliği nedeniyle sıcak çarpmalarına, dehidratasyona (aşırı derecede sıvı kaybı) ve kaslarda sorunlara yol açabilmektedir. İftardan sahura dengeli bir şekilde sıvı tüketilmesi, vücudun ihtiyacı olan gündelik sıvı miktarına ulaşana kadar sürdürülmelidir” uyarısı yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz