12.7 C
Ankara
Cuma, Kasım 22, 2024

Pfizer-BioNTech aşısı ne zaman gelecek?

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürü Mücahit Özdemir, DMO’nun TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda gerçekleştirilen 2017 ve 2018 yılı hesapları görüşmelerinde Pfizer-BioNTech firmasıyla yapılan anlaşmayla ilgili bilgiler paylaştı.

DMO’nun 2017 ve 2018 yılı hesapları TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda görüşüldü. Komisyon görüşmeleri esnasında milletvekillerinin DMO tarafından yürütülen cerrahi maske tedarik sürecine yönelik sorularını yanıtlayan DMO Genel Müdürü Mücahit Özdemir, maske ihracatı yapmak isteyenlerin kuruma hibe maske verdiğini anımsattı. DMO’nun hibe almasının bu süreçte takdir edildiğini aktaran Özdemir, “Bu konuda şimdiye kadar bize gelen 1,8 milyar adet hibe maske oldu. Bunun da yaklaşık 1,7 milyar adedi dağıtılmış durumda. Stoklarımızda dün itibarıyla 128 milyon maske var. Dağıtım süreci dinamik şekilde devam ediyor. Bu işle geçen yılın nisan ayında görevlendirildik. Yaklaşık 1 yıl içinde bu kadar maske geldi. Biz bu maskeyi valiliklere dağıtıyoruz, onlar da asker, polis gibi diğer kamu çalışanlarına dağıtıyor. İlk başta 1 adet maske ihracatı için 1 maske hibe alıyorduk, zamanla 3 maske ihracatına 1 adet maske hibesi şeklinde düzenlendi.” değerlendirmesinde bulundu.

Hibe edilen cerrahi maskelerin kontrol ve muayene sorumluluğunun Sağlık Bakanlığında olduğuna işaret eden Özdemir, şimdiye kadar bu maskeler için çok büyük kalite şikayeti almadıklarını ve sorun olduğunda da iade yoluna gittiklerini anlattı. Özdemir, istenen standartlarda olmayan maskelerin teslimatını yapmadıklarını söyledi.

Mart sonuna kadar 4,5 milyon doz aşı

Özdemir, Pfizer-BioNTech aşısının tedarik sürecine yönelik sorular üzerine de “Pfizer-BioNTech ile anlaşmamızı aslında 31 Aralık 2020 itibarıyla yaptık. Anlaşmada bir iki düzeltme maddesi olduğu için bugüne kaldı. Anlaşma sonunda mart sonuna kadar 4,5 milyon doz teslimatı söz konusu ama henüz bir kargo teslimatı yapılmadı. Kontrattaki bazı hususlar nedeniyle görüşmeler devam etti. BioNTech aşısında teslim planında herhangi bir gecikme yok. Anlaşmanın gecikmiş olması teslimat planını etkilemedi.” dedi.

Sağlık Bakanlığının çözüm ortağı olarak gecelerini gündüze katarak çalışmaya devam ettiklerini ve herkesin içinin rahat olması gerektiğini dile getiren Özdemir, Çin aşısının aracılar üzerinden alındığı eleştirilerine de yanıt verdi. Özdemir, “Doğrudan Sinovac ile anlaşma yaptık, belli firmaların yardımcı olması fiyatı kesinlikle etkilemedi. Dünyada en ucuz aşıyı biz alıyoruz.” diye konuştu.

Özdemir, şimdiye kadar 25 milyon adet tanı kitinin alım sürecine yardımcı olduklarını, bu kitlerin de uygun fiyatlı temin edildiğini anlattı.

Kaynak: Meclis Haber

Bu haber de ilginizi çekebilir: Nasıl COVID-19 aşısı olacağım?

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...