9 C
Ankara
Cuma, Kasım 22, 2024

“Pandemi korkusuyla kalp ve damar hastalıklarınızı bekletmeyin!

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik, “pandemi süresince kendinizi Covid-19’dan korumaya çalışın, ama kalbinize her zaman daha iyi bakın” diyor.

Kalp ve damar hastalıkları hakkında bilgi vermek, kalp sağlığı konusunda bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilmek amacıyla, 12-18 Nisan “Kalp Sağlığı Haftası” olarak kutlanıyor.

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı, Ankara Şehir Hastanesi Yüksek İhtisas Kalp Damar Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik, Covid 19 pandemisinin tüm dünyada yaklaşık 3 milyon insanın hayatına mal olduğuna, kalp hastalıklarının ise her yıl 7 milyondan fazla insanın ölümüne yol açtığını belirtti.

“Kalp krizi çoğunlukla belirti verir”

“Pandemiden kendimizi korumaya çalıştığımız kadar kalbimize de iyi bakmamız gerekiyor” diyen Özatik, “Pandemide olduğu gibi önlemler salgınla doğru orantılı olması gerektiği gibi değil, kalbimize tüm hayatımız boyunca iyi bakmalıyız. Kalp krizi çoğu zaman öncesinden ipuçları vermektedir. Göğsünüzde baskı, yanma veya sıkışma hissi, sol veya sağ kola, boğaza, boyna, sırta, mideye veya çeneye yayılabilen ağrı, ani nefes darlığı, bazen şiddetli terleme ve mide bulantısı gibi şikayetleriniz oluyor ise, özellikle egzersiz yaparken, hızlı yürürken veya merdiven çıkarken göğüste sıkışma veya olağandışı nefes darlığı yaşıyor iseniz doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin. Benzer şekilde inme riski altında olan hastalarımız da dikkat etmelidir. Yüz kaslarında zayıflık, kolda ya da bacakta uyuşma, konuşma ya da anlamada güçlük yaşama, göz kararması veya geçici görme kaybı gibi bulgular inmenin öncü bulguları olabilir. Bu tür bulgular yaşıyorsanız kalbinizi de, damarlarınızı da bekletemezsiniz.” dedi.

“Hastaneler güvenli, kalbinizi bekletmeyin”

“Şikayetleriniz var ise doktorunuza başvurmak hayatınızı kurtarabilir.” diye uyaran Özatik, sözlerine şöyle devam etti:

“Hastanelerimiz sizi güvenli bir ortamda tedavi etmek için ellerinden geleni yapacaklardır. Covid pandemisi yoğunluğuna rağmen tüm hastanelerimiz kalp hastaları başta öncelikli hastaların teşhis ve tedavisi için gerekli önlemleri almış durumdalar. Ülkemizde her yıl milyon nüfus başına yaklaşık 7 bin kişiye koroner anjiografi ve 550 kişiye koroner baypas ameliyatı yapılmaktadır. Bu sayılar bize kalp damar hastalıkları tedavisinde Avrupa’da en önde gelen ülkeler arasında olduğumuzu gösteriyor. Ancak pandemi döneminde bütün dünyada olduğu gibi kalp ve damar hastalıkları ile ilgili şikayeti olabilecek insanlar hastane gelmeye çekiniyorlar ve kontrollerini öteleyebiliyorlar. Oysa kalp ve damar hastalıkları bekletilemez. Hastalarımızdan ricamız, bu bahsettiğimiz şikayetleri yaşıyorlarsa, doktorlarına başvurmayı ihmal etmesinler. Sağlık sistemimiz ve sağlık çalışanlarımız onların kalp ve damar sorunlarını teşhis etmek ve tedavi etmek için var güçleri ile çalışmaya devam etmekteler. Yeter ki şikayetlerini ötelemesinler, kalplerini bekletmesinler. Sonuç olarak elbette pandemi süresince kendinizi Covid-19’dan korumaya çalışın, ama kalbinize her zaman daha iyi bakın diyoruz.”

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...