Mevsim geçişlerinde nelere dikkat etmeli?

0
1049
Mevsim geçişlerinde nelere dikkat etmeli?

Mevsim geçişlerine bağlı olarak yaşanan ani sıcaklık değişimleri, vücudu olumsuz olarak etkiliyor. Özellikle bağışıklık sistemi güçsüz kişilerin hastalıklara karşı savunma mekanizması zorlaşıyor. Dr. Orçun Orhun, doğal yöntemlerle bağışıklık sistemini güçlendirmenin ve hastalıklara karşı korunmanın yollarını anlattı.

Dr. Orçun Orhun

Tatil sezonunun bitmesiyle birlikte şehirler kalabalıklaştı ve toplu yaşam, iş-okul hayatına geri dönüldü. Kalabalığın artmasıyla ve havaların soğumasıyla birlikte hastalıklar da ortaya çıkmaya başladı. Pharma Plant Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Orçun Orhun, özellikle iş yerinde ve okulda kullanılan araçları düzenli olarak dezenfekte etmeyi ve bol bol ellerimizi yıkamamızı önerdi. “Özellikle toplu taşıma araçları kullandıktan sonra el temizliğimize çok dikkat etmeliyiz, mümkünse her gün buharlı banyo yapmakta fayda var. Eğer öksürüğünüz varsa buhar banyo kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Dilerseniz soluyacağınız suyun içine nane de katabilirsiniz. Eğer ateşiniz varsa banyo suyunu ılık seviyede tutarak, 2 dereceye kadar ateşinizi düşürebilirsiniz” diyen Orhun, mevsim geçişlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda şu bilgileri paylaştı:

Aman grip olmayın!

“Öncelikle gün battıktan sonraki akşam serinliğine göre kıyafetlerimizi seçmemiz gerekiyor. Terleme veya üşütme riskine karşı kıyafetlerin dikkatli seçilmesi, terleme durumuna karşı yedek kıyafet taşımayı öneriyorum.

Bunun yanında gün içinde bol su ve sıvı tüketimi ve kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi evde kolaylıkla demleyebileceğiniz çayları içmenizi öneriyorum.

Ağızda meydana gelen bakterilere karşı diş bakımına da dikkat etmek ve düzenli olarak dişleri fırçalayarak gargara yapmamız gerekiyor.

Eğer boğazınızda ağrı varsa ve kendinizi bitkin hissediyorsanız bir çay kaşığı zencefili bir bardak sıcak süte karıştırarak içmeniz, sizi rahatlatacaktır.”

Vitaminler en büyük silah!

“Kış aylarının koruma kalkanı C vitamini deposu portakal, mandalina, greyfurt ve limonu mutlaka hayatımızın bir yerine her gün tüketecek şekilde koymalıyız. Günde bir tane portakal yemek günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Taze sebze, kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri tüketimini ihmal etmemek gerekiyor. Bu gıdalar yorgunluğunuzu alır ve dinç hissetmenizi sağlar. Antioksidan içeriği zengin besinler tüketin. Taze ve mevsiminde sebze meyve yiyin. Kalorisi yüksek, tuz ve yağ yağ oranı dengesiz ve bol şekerli yiyecek ve içeceklerden, kısacası hazır gıdalardan uzak durun. Ek olarak yağlı, şekerli, kremalı yiyeceklerden ve gazlı-şekerli ve kafeinli içeceklerden uzak durmak bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yararlı olacaktır.

Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre C, E vitamini ve beta karoteni besin yoluyla almak sağlık için oldukça önemli, çünkü kalbi koruyor. E vitaminini özellikle ay çekirdeği, badem, fındık, fıstık, domates, kuru kayısı gibi besinlerde bulabilirsiniz. Fakat yeterli ve dengeli beslenemeyenler, gebe ve emziren kadınlar ve vejetaryenler kişilere özellikle düzenli olarak vitamin ölçümü yaptırmalarını ve gerekirse dışarıdan takviyeyle vücutlarında eksik olarak vitaminleri almalarını öneriyoruz.”

Ağrılar sizi yormasın

Mevsim geçişlerinde kas ve eklem ağrılarıyla çokça karşılaştıklarını belirten Dr. Orçun Orhun, “Birden bire yaşanan ağrılar ve yorgunluğu takip etmek çok önemli. Ani hava değişimleri hormonal ve psikolojik olarak duyarlılıklara bağlı olarak ağrıları güçlendirebiliyor. 3 günden sonra halen devam eden ağrı şikayetleriniz varsa, mutlaka doktora danışmanızı öneriyorum. Çünkü bazı hastalarımız bu ağrıları romatizmal hastalıklarla karıştırabiliyor” diye bildiriyor.

Sigara ve alkolden uzak durun

“Düzenli sigara ve alkol tüketimi bağışıklık sistemine etki ederek, hastalıklara karşı savunma mekanizmanızı güçleştirir. Bu nedenle bu ikiliden uzak durmakta oldukça fayda var.”

Spor yapın

Hareket etmenin önemine vurgu yapan Orhun, haftanın üç günü düzenli olarak egzersiz yapmamız gerektiğini söylüyor. “Tempolu yürüyüş, yüzme ve egzersiz hem yorgunluğa iyi gelir hem de kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Asansör yerine merdiven kullanmak, yürüme mesafesi yerler için araç kullanmamak sağlığınız için yapacağınız küçük ama önemli detaylar.”

Uyuyun

“Uyku düzeni sağlık için oldukça önemli. Gün boyunca yorulan vücudumuzu özellikle gece 11.00 ile 01.00 saatleri arasında dinlendirmek enerjinizi toplamanıza ve hastalıklara karşı korunmanıza yardımcı olur.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz