Kilo-Sağlık ilişkisine dikkat

0
368
Amaç görsel kaygıları gidermekten çok kilo-sağlık ilişkisini korumak olmalı

Günümüzün en önemli sağlık sorunlarının başında obezite geliyor. Obeziteyi tetikleyen faktörlerin başında ise teknolojinin getirdiği pasif yaşam şekli, yoğun stres ve değişen beslenme alışkanlıkları geliyor.

“Sağlıklı Kilo Haftası” kapsamında, yeme bozuklukları, aşırı kilo sorunlarını önleyen sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve sağlıklı olunan ağırlığın önemi hakkında farkındalık yaratılmasının amaçlandığını söyleyen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Doğanın bize verdiği vücudumuzu ve metabolizmamızı belki değiştiremeyiz ama sağlığımız için beslenme ve yaşam alışkanlıklarınızı gözden geçirebiliriz. Önemli olan obezitenin neden olduğu diğer zararlardan korunmak için sağlıklı olduğumuz kiloyu koruyabilmek” dedi.

Amaç görsel kaygıları gidermekten çok kilo-sağlık ilişkisini korumak

Sağlıklı kilonun, beden kitle endeksi yaklaşımı da göz ardı edilmeden, yaş, cinsiyet, kronik hastalıklar, çalışma hayatı, aktive düzeyi gibi tüm değişkenlerin dikkate alındığı, yaşam kalitesini bozmayacak, mevcut sağlık sorunlarında iyileşme sağlayacak ve ilave sağlık sorunlarına neden olamayacak kabul edilebilir bir kiloda olmak demek olduğunu belirten Sibel Mumcu, “Bu yaklaşımda amaç görsel kaygıları gidermekten çok kilo-sağlık ilişkisini gözetmek ve korumak” dedi.

Obezite ve yaratacağı kalp rahatsızlıkları, diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıklarla karşılaşmamak için yapılabilecek çok kolay değişikliklerin olduğunu söyleyen Sibel Mumcu, sağlıklı kiloya ulaşmak ve bunu korumak için önerilerde bulundu.

  • Öncelikle “Fad” diyet diye tabir edilen ve günümüzün moda diyetlerinin, bireyin kilo kaybını sürdürmesine ya da erişilen kilonun korunmasına yardımcı olamayacağı, sadece sağlıklı beslenme programları ve iyi yaşam alışkanlıkları ile çözüme ulaşılabileceği unutulmamalı.
  • Beslenmede önemli olan yiyecek seçimleri arasında bir denge ve kontrolün gözetilmesi gerektiğidir. Sağlıklı gıdalar ile doğru kombinasyonlar yapmak, ihtiyacınız olan besinleri tüketmek, yediğiniz miktarlara dikkat etmek ve doğru beslenme alışkanlıkları kazanmak ve sürdürmek çok önemlidir. Daha az işlenmiş gıda, daha az yağlı besinler, daha çok sebze ve tam tahıl tüketmek, düzenli aralıklarla yemek yemek, öğün atlamamak, porsiyon kontrolü için küçük tabaklar kullanmak gibi değişiklikler bahsettiğimiz alışkanlıklara iyi birer örnek olabilir.
  • Uyku düzeni de sağlıklı yaşamın oldukça önemli bir bölümü. Uyku, kilo alımına neden olan stres hormonlarının azaltılmasına yardımcı olan ve metabolizmanın dinlenerek yağın daha verimli şekilde yakılmasını sağlayan bir süreci kapsar. Sağlıklı yaşam için ihtiyaç duyulan kadar uyku da önemli.
  • Aktif bir yaşam sürmek de hem stresle mücadelede hem de ağırlık kontrolünde önemli. Haftada 3 kez ve 20-30 dakika yapılan düzenli aktivite ile bunu başarabilirsiniz.
  • Su tüketiminin de sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz gerekliliklerden olduğunu unutmadan günde en az 2 litre su tüketmeye özen gösterilmeli.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz