Ortalama 75 yıl yaşayan bir insan ömrünün yaklaşık üçte birini uyuyarak geçiriyor. Kaliteli uyku için dengeli beslenme ve egzersiz ‘olmazsa olmaz’ anlamına geliyor.
Stresin de en önemli sebeplerinden biri olan uykusuzluk, hipertansiyon, diyabet, obezite, bağışıklık sistemi hastalıkları, cilt problemlerine de zemin hazırlıyor. Dünya Uyku Günü’nde uyku problemlerinin ciddiyetinin altını çizen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Hastalıkların oluşumunda uyku bozukluğu önemli rol oynuyor. Yapılan çalışmalar, yetişkinlerin günde 6-8 saat arasında uyuması gerektiğini gösteriyor. Daha az uyku, stres yarattığı gibi ciddi hastalıkların da habercisi olabilir” dedi.
Mumcu: İyi uyku iyi konsantrasyon demektir
“İyi bir uyku, dinlenmiş bir vücut demektir” diyen Sibel Mumcu, “Düzenli uykuyla dinlenen insan kendini daha dinç hissettiği gibi sersemlik, yorgunluk ve dalgınlık gibi sorunlarla karşılaşmaz. İyi uyuyanlar iyi konsantre olurken daha da kolay öğrenirler” ifadesini kullandı.
Sibel Mumcu, uyku sorunları yaşayanlara şu önerilerde bulundu:
- Obezitenin uyku sorunlarını tetiklediği yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. Obeziteyi yaratan alışkanlıklardan vazgeçildiğinde uyku bozukluklarının giderildiği de gözleniyor. İdeal kilosunu yakalayan kişi, uyku sorunlarını da en aza indirir.
- İyi bir uyku için uyku saatinden önceki dört saat içinde ağır yemekler, aşırı baharatlı, gaz yapan ve şekerli gıdalar tüketilmemeli.
- Kafein alımı azaltılmalı. Alkol tüketilmemeli ve sigara içilmemeli.
- Akşam öğününden sonra bir şeyler tüketmek isteyenler bal ile tatlandırılmış rahatlatıcı bitki çayları içebilir.
- Düzenli yapılan spor, uyku kalitesini artırır.
- Aynı saatlerde uyumaya ve uyanmaya özen gösterilmeli. Ayrıca uygun ergonomik bir yatak, odanın ısısı, ses ve ışık da iyi bir uykuyu etkileyen unsurların başında gelir.