İyi bir mangal keyfinin tüyoları

0
842

Bahar aylarıyla birlikte mangal yapmak için parklara, bahçelere çıktığımız şu günlerde Ünlü Şef Gürkan Topçu mangal tüyolarını anlatarak, Pazar keyfinde profesyonelleşmenize yardımcı oluyor.

Ünlü Şef Gürkan Topçu mangal tüyolarını şöyle sıralıyor: “Öncelikle hepimizin evinde, arabamızın bagajında ya da başka bir yerde mutlaka bir mangalımız vardır. Mangal nasıl olmalı sorusuna gelince; mangalımızın ızgarasının döküm olması çok önemlidir (döküm ızgaramız yoksa herhangi bir mangal da olabilir). Mangalımızda genellikle tavuk, köfte ve sucuk tercih edilir maliyeti ve çabuk pişmesinden dolayı. Mangalda pişecek etleri de sıralamamız gerekirse; köfte, lokum (bonfile) kuzu pirzola, antrikot ve kuzu sırtı finalde ise baharatlı oldukları için sucuk ve sosis tercih edilebilir. Tabii, bir de mangal sonrası final mevsimin olmazsa olmazı karpuzu unutmayalım.”

Iyi bir mangal keyfinin tuyolari

Mangalda kullanılacak et önemlidir

Mangalda kullanacağınız etlere de dikkat etmenizi öneren Şef Gürkan, tavsiyelerine şöyle devam ediyor:

“Örneğin tavuk ürünü yapacaksak taze olmasına dikkat etmeliyiz. Tavuk yapacaksak marine etmemizde fayda vardır. Fakat kemikli etten mangal yapacaksak etimizin dinlenmiş olmasına dikkat etmeliyiz. Ayrıca mangalımızın yanında gazlı içecekler yerine ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih etmemizde de fayda vardır.”

“Mangal hakkında kısa tüyolarım ise sizlere öncelikle mangalımız yakarken meşe mangal kömürü kullanmalıyız.” diyerek mangal yakmanın ipuçlarını meraklılarına sunan başarılı Şef’in “Mangalımızın en altına alüminyum folyo koymanızda fayda vardır. Bundan sonra sırasıyla kömür, çıra araya gazete kâğıdı en üste tekrar kömür dizerek mangalımızı yakmalıyız. Mangalın üzerine bir baca koymak da da fayda vardır, hava sirkülasyonunu sağlar.” sözleri de mangal yakımında yol haritası çiziyor. Şef Gürkan’ın diğer mangal önerileri ise şöyle: “Mangalınız kor haline gelmeden eğer mümkünse fındık kabuğu da ekleyin böylece daha uzun bir kor elde edebilirsiniz. Mangalınızdaki kömür kor haline geldikten sonra etleri pişireceğiniz ızgaranızı iyice ısıtın yeterince ısındıktan sonra var ise üzüm sirkesi yoksa soğan yardımı ile ızgaranızı güzelce temizleyin böylece etlerinizin ızgaraya yapışmasını önlemiş olursunuz. Sonrasında keyifli bir mangal sizleri bekliyor olacak. Bu arada unutmadan söyleyeyim istedim ben doğayı çok sever ve korurum. Lütfen ama lütfen mangaldan sonra ateşimizin söndüğünden emin olalım ki herhangi bir yangına sebebiyet vermeyelim. Mangaldan sonra tekrardan lütfen çöplerimizi de bırakmayalım. Herkese şimdiden afiyet olsun keyifli mangallar.”

Etin miktarı ve pişirilme şekli önemlidir

Uzman Diyetisyen Orçun Kürüm ise mangal keyfini sağlık açısından değerlendiriyor. Kürüm, mangal yaparken ve yapmadan önce sağlığımız açısından nelere dikkat etmemiz gerektiğini şöyle anlatıyor:

“Burada dikkat etmemiz gereken etin miktarı ve pişirilme şeklinin ne kadar sağlıklı olup olmadığıdır. Dumanda pişirilen etler ve aleve direk temas eden etlerde kanserojen bir takım maddeler artıyor. Bunu azaltmak için elbette daha seyrek mangal yapmak gerekebilir. Maksimum haftada 1 mangal yapmak mantıklı olabilir. İkinci kısım ise etin üzerinde siyahlaşan yerler etten sıyrılarak kırmızı et tüketilebilir. Ayrıca aldığımız kolesterol miktarı da çok mühim. Bizim günlük ortalama 300 miligram almamız gereken kolesterol miktarı var. Biz bunu süt ürünlerinden gün içinde alıyoruz. Hafta sonu keyif yapmak istiyorsak mangaldan birkaç gün önce günlük kolesterol tüketimini azaltıp mangalımıza daha fazla yer ayırabiliriz. “

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz