İstanbul’da şarbon paniği!

0
505

Trabzon, Ankara ve Sivas’ın ardından bu kez de İstanbul’da şarbon şüphesi ve paniği yaşanıyor. Şarbon şüphesi ile çok sayıda kişinin hastanelere başvurduğu bildirilirken, NTV yayınına bağlanan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tedavi görenlerin bir kısmının taburcu edildiğini açıkladı.

Kurban Bayramı’nın üçüncü günü Trabzon’un Akçaabat ilçesinde, kesilen büyükbaş kurbanlığın etini yiyen ve ellerinde yara çıktığı gerekçesiyle hastaneye başvuran 2 kişinin şarbon hastalığı şüphesiyle tedavisinin ardından, bir şarbon vakası da Ankara’da yaşanmıştı. Birkaç gün önce de Sivas’ta hastalığı taşıyan bir hayvanın kesilmesi sonucu yaşanan ve paniğe neden olan şarbon bu kez İstanbul’da paniğe neden oldu.

Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne şarbon hastalığı şüphesiyle çok sayıda kişinin başvurduğu bildirildi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 20 kişinin şarbon şüphesi nedeniyle karantina altına alındığı öğrenildi.

Bir hasta yakını, 5 kişinin daha önce, 15 kişinin de bu akşam saatlerinde hastanede karantina altına alındığını aktardı.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 9 kişinin yedikleri etin renk değiştirmesi sonucunda şüphelenerek hastaneye başvurdukları öğrenildi. Hastanelerde hastaların kontrol amaçlı olarak tetkikleri devam ediyor.

Pakdemirli: 3 bin 500 hayvan aşılanacak

NTV yayınına bağlanan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 22 kişinin hastaneye başvurduğunu, tedavi görenlerin bir kısmının taburcu edildiğini belirtti. İstanbul’da özel bir çiftlikte bulunan ve şarbon pozitif çıkan hayvanın ithal değil yerli olduğunu söyleyen Pakdemirli, “Hayvanın alındığı işletme karantina altına alındı. 10 km çevresindeki 3 bin 500 hayvan yarın sabahtan itibaren aşılanacak.” açıklamasında bulundu.

2018 yılında 5 ülkede, Türkiye’de ise bu yılın başından bu güne 80 şarbon vakası görüldüğünü ve Bakanlıkça bu vakalara müdahale edildiğini de sözlerine ekleyen Pakdemirli, medyada şarbon haberlerinin son günlerde artmasının maksatlı olabileceğini vurguladı.

Pakdemirli, “Şu an için her şey yolunda vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla et yiyebilirler” dedi.

Şarbon nedir?

Şarbon, sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır.

İnsanlarda; Deri, Bağırsak ve Akciğerlerde hastalık yapar.

Ülkemizde en çok deri şarbonu görülür.

Şarbon nasıl bulaşır?

Hasta hayvanlarla veya bunların kirlettiği eşya veya malzeme ile temas sonucu deri yoluyla,

  • Şarbon mikrobu taşıyan hayvanlara ait etlerin tüketilmesi sonucu bağırsak yoluyla,
  • Şarbon sporlarıyla bulaşık tozların ve hayvan tüylerinde bulunan sporların solunmasıyla akciğer yoluyla bulaşır.

Şarbonun belirtileri nelerdir?

Hastalığın belirtileri mikrobun vücuda girmesinden 2-7 gün sonra görülmeye başlar.

Deri Şarbonu; mikrobun girdiği deride kabarıklık ve kaşıntı ile başlar 1-2 gün içinde içi su dolu kabarcığa dönüşür daha sonra ortası siyah renkte yara meydana gelir. Bu nedenle halk arasında deri şarbonu kara kabarcık veya çoban çıbanı olarak da adlandırılır.

Bağırsak Şarbonu; Bulantı, kusma, iştahsızlık, ateşle başlar, bunu karın ağrısı, kanlı kusma ve kanlı ishal izler. Bu tip şarbonda tedaviye başlansa dahi ölüm %50 civarındadır.

Akciğer Şarbonu; Soğuk algınlığına benzeyen belirtilerle başlar, yüksek ateş ve titremeler görülür, birkaç gün sonra ağır solunum güçlüğü ve şok gelişir. Hastalık genellikle ölümle sonuçlanır.

Şarbondan nasıl korunulur?

-Hayvanlarınızı mutlaka şarbona karşı aşılatınız!

-Şüpheli hayvan ölümlerini yetkililere bildiriniz!

-Şarbonlu hayvanları asla kesmeyiniz, derisini yüzmeyiniz ve etlerini tüketmeyiniz!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz