İnsülin direncini bu formülle öğrenebilirsiniz

0
1524

İnsülin direnci olan kişilerde yemek sonrası uyku halinin olabileceğini ifade eden Doktor Fevzi Özgönül, sabah aç karnına yapılabilecek bir testle bunun kolay bir şekilde öğrenebileceğini ifade etti.

İnsülin direnci olan kişilerin, yemeğe başlar başlamaz halsizlik ve uyku hissedebileceğini dile getiren Özgönül, “Özellikle uzun bir süre aç kaldıktan sonra başladıkları yemekte ilk birkaç lokmadan sonra ‘Çok uykum geldi veya ben çok halsiz oldum.’ diyebilirler. Bu tür bir durumla karşılaşıyorsanız çok dikkatli olmalısınız. Çünkü bu durum ileride sizin şeker hastalığına yakalanabileceğinizin belirtisidir. Aslında bu tür bir durumda hemen endokrin uzmanı ile görüşmenizde yarar var.” dedi.

Doktor Fevzi Özgönül
Doktor Fevzi Özgönül

Özgönül, insülin direncini öğrenmek için sabah aç karnına yapılabilecek testi ise şöyle anlattı: “Aç karına kan şekerinize baktırın. Çıkan sonuç A olsun. Aç karına kan insülin seviyesini ölçtürün çıkan sonuç B olsun. Bu iki sonucun çarpımını 405’e böldüğünüzde çıkan sonuç sizin ‘HOMA-IR’ sonucunuzdur. Yani insülin direnci sonucunuzdur. A X B = C / 405 = HOMA-IR”

“Normal kişilerde HOMA-IR 2,5 değerinin altındadır.” diyen Özgönül, “Eğer sizin sonucunuz 2,5 değerinin üzerindeyse ‘Siz de bir insülin direnci başladı.’ demektir. Eğer önlem alınmaz ise, hem kilolarınızdan kurtulamaz daha fazla kilo alırsınız, hem de ileride şeker hastalığına ve beraberinde damar sertliği diye adlandırılan ‘Aterosiklerotik’ kalp hastalığına büyük oranda yakalanırsınız.” diye konuştu.

Özgönül, insülin direnci ile alakalı ise şu tavsiyelerde bulundu: “Eğer bu değerleriniz 2,5 seviyesinin çok fazla üzerinde değilse ve sizde de aşırı bir kilo fazlası yoksa yediğiniz gıdalardaki rafine şekeri ve rafine unu çıkarırsanız ve öğünlerinizi biyolojik saate göre ayarlarsanız bu durumu düzeltebilirsiniz. Çünkü doktora da başvursanız ilaç önermeden bu söylediğim değişiklikleri yaparak testi tekrarlamayı önerecektir. Eğer HOMA-IR rakamı 2.5 seviyesinin çok üzerindeyse hatta 8-9 ve üzeri seviyelerdeyse hiç vakit kaybetmeden bir endokrin veya dahiliye uzmanından randevu almanızı öneririm.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz