5.7 C
Ankara
Cumartesi, Aralık 21, 2024

“Hayallerin, Kariyerin ve Sen”

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) tarafından liderlik potansiyeli taşıyan gençleri desteklemek ve onlara yeni ufuklar kazandırmak amacıyla hayata geçirilen Genç Liderler Akademisi proje yarışması çatısı altında düzenlenen Genç Liderler Zirvesi, Türkiye’nin dört bir yanından 240 öğrencinin katılımıyla Antalya Rixos Sungate Otel’de gerçekleştirildi. “Hayallerin, Kariyerin ve Sen” temalı zirvenin ilk gününde konuşmacı olarak yer alan Hakan Baş, Tuğçe Şahin ve İlker Kaldı gelecekte liderlik ve iş yaşamlarında gençlere ışık tutacak bilgiler paylaştı. Bu yıl ilk defa Türkiye çapında düzenlenen Genç Liderler Akademisi proje yarışması ile UAÜ, zirve kapsamında verilen eğitim ve sunumlarla öğrenmeye ve yeniliğe açık gençler için güzel bir etkileşim fırsatı sundu.

Liseli gençlerin sosyal sorumluluk gelişimine katkı sağlaması ve onlara yeni ufuklar kazandırması amacıyla Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) tarafından hayata geçirilen Genç Liderler Akademisi gençlerin girişimcilik ve liderlik özelliklerini bir araya getirip, gelecekte iş yaşamlarında ışık tutacak profesyonel bir vizyon kazandırmayı hedefliyor. Bu yıl 3. Kez düzenlenen Genç Liderler Akademisi proje yarışmasının ikinci ana etabı olan Genç Liderler Zirvesi Türkiye’nin dört bir yanından yarışmaya katılmaya hak kazanan 240 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Liseli Gençler Ülkemizin Geleceği

1449922423_Rekt__r_Prof._Dr._Cihat_G__KTEPEGenç Liderler Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, “Üniversite olarak girişimciliği ve liderliği desteklemek, öğrenciler arasında sosyal sorumluluk bilincini artırmak, gençler arasında liderlik algısının oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla önemli projeleri hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz. Üniversite olarak gençlerimize çokuluslu, farklı kültürlerin etkileşim içinde olduğu bir kampüs hayatı sunuyoruz. Üniversitemizde 90 ülkeden 2000 öğrenci bulunuyor. Gençlerimizin ülkemizin geleceği olduğu bilinciyle gerek kendi öğrencilerimize gerekse de liseli gençlerimize yönelik düzenlediğimiz fikir ve uygulama yarışmaları ile onlara fikirlerini hayata geçirme ve kendilerini geliştirme ortamı sunmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda sorumluluk projesi bilincinde 3. kez düzenlediğimiz “Genç Liderler Akademisi” proje yarışmasının ikinci ana etabı olan Genç Liderler Zirvesi’nde, Türkiye’nin dört bir yanından yoğun başvurular neticesinde yarışmamıza katılmaya hak kazanan 80 takımın üyelerini tebrik ediyorum” dedi.

Doğru Zaman, İyi Ekip, Sosyal Çevre

Genç Liderler Zirvesi’nde gençlerle bir araya gelen Lidyana.com’un CEO’su Hakan Baş, girişimcilik ve 1449922419_Hakan_Ba__liderlik ile ilgili tüyolar paylaştı. Girişimciliğin insanın doğasında var olduğunu; ancak aile, okul gibi etkenlerle harekete geçmekten korkulduğunu söyleyen Hakan Baş, “Sevdiğiniz işi yapmak çok zor ama mutluluğu ve başarıyı da getiren en önemli etken size uygun olan işi yapmak. Bu yola çıkmak için ise sosyal çevre ve iyi bir ekibe ihtiyaç duyuyorsunuz. Bu noktada tüm eğitim hayatınız boyunca mümkün oldukça farklı kültürlerden çok sayıda insanla tanışıp fikir paylaşımında bulunmak fazlasıyla önemli” dedi. Girişimciliğin çok ve özverili çalışmayı gerektirdiğini kaydeden Baş, ABD’de Cornell’deki eğitiminin yanı sıra sürekli girişimcilik seminerlerine katıldığını, yüksek lisans eğitimi alırken de çoğunlukla girişimcilik dersleri aldığını hatırlattı. Şirketlerinin kuruluş hikayesini de anlatan Hakan Baş, dört senede altı şirket kurduklarını söyledi. Baş, “Küçüklükten beri olan hayallerimi gerçekleştirmeye devam ediyorum. Bunları yaparken ise benim de ihtiyacım olan şey her zaman iyi bir ekiple, geniş bir sosyal çevreyi kullanarak ve doğru zamanda hareket etmek oluyor. İyi bir takım kurmak gerekiyor, zor dengeleri gözetledikten sonra sorun yok. İnsanlar genelde şirket batırmaktan korkuyor, oysa öyle bile olsa tecrübe kazanılmış oluyor. Bunlardan alınan derslerle bir sonraki projede başarı yakalanıyor” dedi.

Dönem Kişisel Uzmanlıklar Dönemi

Başarılı bir kariyer için gençlerin kendilerini bir marka olarak görüp yarattıkları algının yönetilmesi gerektiğini söyleyen Kişisel Markalaşma Uzmanı Tuğçe Şahin, içinde bulunduğumuz dönemin kişisel uzmanlık dönemi olduğunun altını çizdi. Girişimcilik ve liderlik konularında da gençleri bilgilendiren Şahin, “Girişimci olmanın verdiği ayrı bir güç var. O gücü hissetmeden bu adımı atamazsınız zaten. Çok iyi bir gözlem yeteneği, araştırma ruhu, soru sorabilme özelliği, ilgilendiğiniz konuya duyulan heves, adaptasyon yeteneği önemli. Girişimcilik demek sıfırdan bir şeyi inşa etmek demek. Sıfırdan olan bir şey için akıllarda somut halin görebilmesi lazım ve bunun için bildiklerinizi tecrübelerinizi ve öğrendiklerinizi o yapmak istediğiniz şey üzerinde kullanabilmeniz lazım” dedi. Gençlerle önerilerini de paylaşan Şahin, “Girişimcilik zaten çok riskli bir süreç. Riski en aza indirmek için danışmak, sormak, sağlamasını yapmak lazım. Sürekli feedback peşinde olmak gerekli ve bütün bunları belirli bir zamanda yapmak lazım. Kişinin kendini yönetebilmesi zamanı yönetebilmesiyle başlıyor. Kişi kendini iyi yönetebilmeli çünkü o işin mimarı kendisi. Bütün bunlarla inandıkları ve bildikleri konusunda çok net olduğunu görecektir” dedi.

Etkin Liderliğin Anahtarı Duygusal Zeka

Gelecekle ilgili beklentilerimizin kendimizi yönetmeye ve ilişkilerimizi ustaca sürdürmemize daha fazla bağlı olduğu bir dönemde yaşadığımızı söyleyen Eğitmen ve Danışman İlker Kaldı, bu noktada duygusal zekanın devreye girdiğini gençlerle paylaştı. Kaldı, “Duygusal zeka, kendinizi tanımanıza ve motive etmenize, duygularınızı kontrol etmenize, empati yapmanıza ve sosyal hayatta iletişim kurma becerinizi geliştirmenize yardımcı olur. Etkili liderliğin anahtarı ise bu yetilerde saklı” dedi. Gençlere öncelikle kendilerine liderlik etmeleri gerektiği önerisinde bulunan Kaldı, “Hepimiz duyguları bastıran bir ülkede büyüdük. Bu ise duygularımızı ve kendimizi tanımamızı oldukça zorlaştırıyor. Siz gençler iç sesinizi dinleyerek ilgi alanlarınızı ve hedefinizi doğru belirlemeli, bu hedefin size uygunluğuna çok dikkat etmelisiniz. Gerçekçi hedefler gençleri başarıya taşıyacaktır” dedi. Başarılı iş adamlarından örnekler veren Kaldı, “Hayatımıza değer katacak hayallerimizin olması lazım. Ne hayallerimizden vazgeçmeliyiz ne de gerçekleri göz ardı edebiliriz. İkisini de dengede götürmek durumundayız. Mutlaka ve mutlaka gelecek hayalimizin olması şarttır. Hayat amacı ışığımızdır, varlığımızın nedenidir. Hayatımızı kolaylaştıracak bir önemli unsur değerlerimizdir.” diye konuştu.

 

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...