Güneşin D vitamini yapımı, bazı cilt hastalıklarında tedavi edici olarak kullanılması, insan psikolojisine olumlu etkisi gibi pek çok faydası bulunuyor. Ancak son yıllarda ozon tabakasında oluşan incelme sonucu güneş yanıkları, deri kanseri oluşumu, ışığa bağlı alerjik hastalıklar gelişebiliyor.
Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için güneş koruyucusu kullanmanın şart olduğunu söyleyen Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Günay “D vitamini oluşumunu tetiklemek arttırmak gibi faydalı etkileri olduğu için güneşle aramızı iyi tutmalı bu amaçla faydalarından yararlanmak için güneş koruyucularını kullanmak zorundayız” diyor. Uzm. Dr. Ahmet Günay güneş kremlerinin kullanımı ile ilgili bilgi verdi.
10 ADIMDA GÜNEŞTEN KORUNUN
Susamayı beklemeyin, bol su için.
Açık renk ve bol giysi giyin, şapka takın.
Alkol ve kafein tüketmeyin.
Saat 11.00 ve 16.00 arası güneşe çıkmayın.
Dışarı çıkarken güneş koruyuculu kremler sürün. Yansıyan ışınların bile zarar verebileceğini unutmayın.
Kronik hastalıklar varsa serin bölgelere seyahat edin.
Spor yapıyorsanız erken saatte ya da akşam yapın.
Bronzlaşmak için saatlerce güneş altında yatmayın.
Evde ve ofiste yaşam alanlarınızı serin tutun.
Güneşin sizi yakmadan ısıtmasını ve sağlığınıza katkı vermesini sağlayın.
Riskli gruptaysanız dikkatli olun
Güneş kremi faktörleri her marka için ayrı oluyor ve herhangi bir standardı bulunmuyor. Normalde iyi kaliteli, dermatoloji testlerinden ve sağlık kontrollerinden geçmiş Sağlık Bakanlığı onaylı güneş koruyucularını her cilt tipine sahip olan kullanabiliyor. Ama özellikle riskli grup dediğimiz beni ve lekeye müsait cildi olanların bir dermatoloğa sorarak koruyucu kullanmaları daha doğru olur.
Leke sorunu olanlar doktoruna danışmalı
Pigment hücreleri cildin rengini veren hücrelerdir. Bu hücreler fazla çalıştığı zaman cildimizde lekeler yani hiperpigmentasyon oluşur az çalıştığı zamanda vitiligo dediğimiz hipopigmentasyon denilen sorun oluşur. Bu pigmentasyonu da uyaran şeylerin başında güneş ışınları gelir. Bu ışınlar tetikleyip bu pigment üretimini arttırır. Bu nedenle bu tür sorun yaşayanların dermatoloğa sorarak uygun güneş koruyucuları kullanmaları ve belli saatlerde güneşe çıkmamaları gerekir 12.00 ile 17.00 arasında güneşe çıkılmaması çıkılsa dahi çok iyi güneş koyucuları kullanılması gerekir.
Parfüm sürüp güneşe çıkmayın
Cildi lekelenmeye müsait olan ve ilaç kullananlarda cilt lekelenmeleri daha sık görülür. Bunların başında ise doğum kontrol hapları gelir. Onun dışında bazı ağrı kesiciler leke oluşumunu kolaylaştırabilir. Ayrıca parfüm ve bazı deodorantlar sıkarak güneşe çıkmamak daha doğru olur. Bu yüzden bunlara dikkat etmek gerekir. Kısaca ciltte leke oluşumunu engellemek için kimyasallar, parfümler, bazı ilaçlar kullanmamak ve özellikle bazı bitkilerle örneğin incir sütüyle oynayıp dışarı çıkmamak gerekiyor. Bir de doğum kontrol hapı kullananların güneşle arasının daha mesafeli olması gerekiyor.