“Grip aşısı olmak için uygun olup olmadığınızı e-nabız sayfanızdan kontrol edin”

0
740
“Grip aşısı olmak için uygun olup olmadığınızı e-nabız sayfanızdan kontrol edin”

İstanbul Aile Hekimliği Derneğinden yapılan açıklamada, “21.10.2020 tarihi itibari ile Bakanlığın E-Reçete sayfasına bir sekme eklendiği ve grip aşısı olmak için gereken kriterleri sağlayamayan vatandaşlara grip aşısı reçetelense bile onay verilmemeye başlandığı, e-reçete yazılamadığı” bildirildi.

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, geçen hafta bazı yayın organlarında, influenza (grip) aşısının hekimlerce reçetelendirilmesinin ardından eczane tarafından ilaç takip sisteminden isteneceği ve aşının eczaneye gelmesi sonrasında aile hekimleri tarafından hastaya uygulanacağının yer aldığı ancak böyle bir tebliğin aile hekimlerine ve eczacılara iletilmediği ifade edilmişti.  İstanbul Aile Hekimliği Derneği tarafından bugün yapılan ikinci açıklamada, “21.10.2020 tarihi itibari ile Bakanlığın E-Reçete sayfasına bir sekme eklendiği ve grip aşısı olmak için gereken kriterleri sağlayamayan vatandaşlara grip aşısı reçetelense bile onay verilmemeye başlandığı, e-reçete yazılamadığı” bildirildi.

Uygulamanın aile sağlığı merkezlerine gereksiz başvuruyu ve bulaş ihtimalini azaltacak nitelikte olmadığına değinilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

“Kovid-19 pandemisinin dünya genelinde yarattığı duyarlılık sebebiyle bu yıl influenza (grip) aşısına talebin geçmiş yıllara göre çok daha arttığını, ülkemizin de aşı tedarikinde sıkıntı yaşadığını biliyoruz. Dolayısı ile aşının belli kriterler dahilinde uygulanması bekleniyordu. Uygulamada da bu kriterlerin hekimlerin reçete yazarken kullandığı E-reçete sistemine entegre edildiği anlaşılmaktadır. Aynı zamanda vatandaşlarımızın da kendi E-Nabız sayfalarında grip aşısı için kriterleri karşılayıp karşılamadıklarını görebiliyorlar. Ne var ki bu gün itibarıyla sistemlerimizde gördüğümüz uygulama sadece Bakanlıkça belirlenen aşıya uygunluk kriterlerinin sisteme entegre edilmesinden ibaret. Hekimler hastasının aşı için uygun olup olmadığını ancak karşısına ilgili mesaj çıkınca anlayabiliyor. Dolayısı ile aşı olmak isteyen vatandaşlarımız önce hekimine gidecek, hekim reçete yazacak, e-reçete sistemi üzerinden reçeteye onay isteyecek, onay gelirse vatandaş eczaneye e-reçetesini götürecek, eczane depodan aşıyı getirtecek, vatandaş aşıyı alıp tekrar hekimine gidecek”.

Aşıya uygunluk kriterlerinin hekimler tarafından değil Bakanlıkça belirlendiği belirtilen açıklamada, “Örneğin ‘KOAH’lı, kalp yetmezliği olan 85 yaşındaki hastaya sen aşıya uygun değilsin ama maalesef nedenini ben bilmiyorum’ demek zorunda kalıyoruz. Konuyla ilgili olarak daha önce yaptığımız açıklamada aşıya ulaşım ve aşı uygulanma algoritmasının kargaşaya ve Kovid-19 bulaşımını artıran temaslara yol açmaması, hekim-eczane ve vatandaş arasında gerginliklere mahal vermeyecek netlikte ve basitlikte olması gerekmektedir demiştik. Mevcut uygulama ile bu amaç yeterince hasıl olmamaktadır.

Aşı için uygun olan vatandaşların e-nabız sayfalarında otomatik bir kod numarası oluşturulması ve bu numara ile eczaneden temin ettikleri aşıları yaptırmak için sağlık kurumlarına gitmeleri, böylece grip aşısı uygulaması için ayrıca reçete yazdırma zorunluluğunun kalmaması çok daha uygun ve teması azaltıcı, vatandaşımızı yormayan bir yöntem olacaktır.” denildi.

Dernekten daha önce yapılan açıklamada konuyla ilgili olarak 11 Eylül’de Sağlık Bakanlığına, TİTCK’ye ve SGK’ya yolladıkları yazı ile “Risk gruplarındaki kişilerin raporlu ilaçlarda olduğu gibi reçeteye gereksinim olmadan e-Nabız’dan alınacak bir kodla aşılarını eczanelerden temin edebilmeleri, aşılarını yaptırmak için de randevuyla aile hekimlerine başvurmaları” şeklinde düzenleme taleplerini ilettikleri belirtilmişti.

Açıklamada yine sağlık personeline yapılacak aşıların öncelikle ve geciktirilmeden dağıtılması gerektiği de vurgulandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz