Güneşe aldanıp ince giyinenler, özellikle vücut savunması zayıf olan yaşlılar, hamileler ve çocuklar, bir anda soğuyan hava ile gribin pençesine düşüyorlar. Kişilerde ciddi sıkıntılara yol açan gribal enfeksiyonlardan sağlıklı beslenerek korunabiliriz.
Uzman Diyetisyen Olcay Barış; aşılanma, kişisel hijyen kurallarına dikkat etme gibi önlemlerin yanında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekiyor.
Yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlığı olanların soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma risklerinin de daha yüksek olduğunu, hastalık hallerinde ise hastalıklarının daha ağır seyrettiğini söyleyen Olcay Barış, sebze ve meyvelerin hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkin olduklarını belirtiyor. Sabah kahvaltısı da dahil olmak üzere her öğünde sebze ve meyve tüketimine özen göstermek, günde en az 5 porsiyon (400 gram) tüketilmesine dikkat etmek gerekiyor. Vitamin ve minerallerin çoğu, sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunduğundan, yenilebilenlerin kabukları soymamak veya gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soymamız gerekiyor.
E Vitaminini içeren besinleri C Vitamini içerenlerle birlikte tüketin!
Gribin sistemden daha hızlı atılması için genel olarak vücudu güçlendiren C vitamini bakımından zengin gıdaların, içeceklerin tüketilmesi öneriliyor. Olcay Barış; savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin; havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra bolca portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tercih edilebileceğini söylüyor. C vitamini içeren besinlerin yanında enerji veren E vitamini barındıran yiyecekleri de mutlaka tüketmemiz gerektiğine işaret eden Barış, şu önemli bilgileri veriyor:
“E vitamini soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmakla birlikte A vitamininin okside olmasını da engellenmektedir. E vitamini içerdiği bilinen fındık, ceviz vb. yağlı tohumlardan imkan dahilinde günde bir avuç yenilmelidir. Özellikle C vitamini barındıran besinlerle birlikte fındık iyi bir takım savunması oluşturur ve bağışıklık sisteminizi daha da güçlendirmiş olursunuz.”
Gribe yakalanınca su kaybediyoruz!
“Grip enfeksiyonu esnasında görülen ateşin her bir derece yükselmesi vücuttan yüzde 10 oranında sıvı ve enerji kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle kronik hastalığı olan hastalarda ciddi sıvı kayıpları olmakta, enerji ihtiyacı artmaktadır. Enfeksiyon esnasında vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı unutulmamalıdır.”
Tavuk suyu çorba beyaz hücreleri etkiliyor!
Mısır’da soğuk algınlığı için önerilen ve İbn-i Sina’nın tedavi protokollerinde yer alan tavuk suyu çorba, antik çağlardan beri gribi iyileştiren en güzel tedavi seçeneklerinden biri olarak görülüyor. Tavuk suyu çorbanın gribe iyi geldiği birçok uzman doktor tarafından dile getirildiği gibi Olcay Barış’ın da tavsiyeleri arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre tavuk suyu çorba yapılırken kullanılan doğal malzemeler, vücudu enfeksiyonlardan koruyan beyaz kan hücrelerini etkiliyor ve beyaz kan hücreleri enfeksiyonla savaşmak için havayoluna yakın yerlere toplanıyor. Sıcak bir kâse tavuk suyu çorbası içtiğimiz zaman boğazdaki şişkinliğimizi azalıyor, boğaz mukozası yatışıyor, boğaz ve burun tıkanıkları azalıyor.
Tavuk suyu çorbanıza yer elması ekleyin!
Bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve adeta sistemin sigortası sayabileceğimiz probiyotiklerin oluşmasının tek şartının prebiyotikler olduğunu söyleyen Olcay Barış, yer elmasının çok iyi bir prebiyotik olduğunun bilinmesi gerektiğini söylüyor. Prebiyotik etki gösteren ‘inülin’ maddesi açısından oldukça zengin olan ve vücut direncini artıran yer elmasını; bol karabiberli, sarımsaklı tavuk çorbanıza ekleyerek, daha güçlü bir savunucu oluşturmuş olursunuz. Yemeklere bu tarifle yapılan bir tavuk suyu çorba ile başlamak Mart ayında zamansız yakalanabileceğiniz soğuk algınlığının tüm belirtilerini ortadan kaldıracak iyi bir öneri olacaktır.