Artık otizmli çocukların eğitimi için ücretsiz bir eğitim platformu var!

0
3314
Aileler, öğretmenler, uzmanlar ve üniversite öğrencilerine yol haritası olması amacıyla 2011 yılında hizmete açılan Tohum Otizm Eğitim Portalı (www.tohumotizmportali.org) otizmli çocuklarla birlikte yapılacak eğitim çalışmaları konusunda örnek bir portal olma özelliği taşıyor.

Tohum Otizm Vakfı, otizmli çocuk sahibi olan tüm ailelerin, öğretmenlerin, uzmanların ve üniversite öğrencilerinin otizmli çocuklarla günlük hayatta bire-bir kullanabilecekleri bilimsel dayanaklı uygulamaları basit ve anlaşılır biçimde gösteren eğitim videolarına ulaşabilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaptı.

Aileler, öğretmenler, uzmanlar ve üniversite öğrencilerine yol haritası olması amacıyla 2011 yılında hizmete açılan Tohum Otizm Eğitim Portalı (www.tohumotizmportali.org) otizmli çocuklarla birlikte yapılacak eğitim çalışmaları konusunda örnek bir portal olma özelliği taşıyor. 5 bölüm ve 20 alt modülden oluşan eğitim portalında bilimsel içerikten oluşan bilgi, fotoğraf ve videolar kullanıcılara yol gösteriyor. 2015 yılında anlatımlı uygulama videoları ile yenilenen eğitim portalı yeni yüzüyle kullanıcılara hizmet vermeye devam ediyor.

Tohum Otizm Vakfı portalı eğitim videoları EBA’da!

Eğitim portalı içerisinde yer alan bu anlatımlı uygulama videoaları daha çok eğitimciye ulaşabilmek için artık Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Bilişim Ağı (www.eba.gov.tr)‘nda!

Tohum Otizm Vakfı tarafından hazırlanan 146 sesli, görüntülü ve basit anlatımlı videolarda, otizmli çocuklara eşleme, sınıflama, nesne tanıma, iletişim, özbakım ve sosyal becerilerin nasıl kazandırılabileceğine ilişkin örnekler yer alıyor. Eğitim videolarına internette http://www.eba.gov.tr/video/tohum-otizm adresinden ulaşılabiliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tohum Otizm Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Özgül Gürel, “Tüm otizmli çocukların eğitime erişebilmesi, ailelerinin kendi evlerinde çocuklarına rahatça eğitim verebilmesi, öğretmen ve uzmanlara yol haritası olabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle böyle önemli bir platformda yer alabildik. Uzman bir kadro tarafından hazırlanan, kolayca anlaşılır ve uygulanabilir bu videoların otizmli çocukların eğitiminde değerli bir kaynak olduğunu düşünüyoruz. Eğitim Bilişim Ağı’ndaki videoların yanısıra daha detaylı bilgi ve içeriğe ulaşmak için www.tohumotizmportali.org adresinden portalımıza üye olabilirsiniz. Tüm eğitimcileri, aileleri, uzmanları ve üniversite öğrencilerini ücretsiz sunulan bu hizmetten faydalanmaya davet ediyoruz.“ dedi.

Otizm nedir?

Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen bir gelişimsel farklılık. Belirtiler en erken yaşamın ilk 6. ayında fark edilebiliyor. Otizmin başlıca belirtileri arasında; göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor.

Otizmin görülme sıklığı büyük bir hızla artıyor!

1985 yılında her 2.500 çocuktan birine konan otizm tanısı, günümüzde doğan her 68 çocuktan birisi için konuluyor. Türkiye için yapılan nüfus projeksiyonuna göre ülkemizde yalnızca 0-18 yaş grubu arasında yaklaşık 352.000 otizmli çocuk ve genç eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerden faydalanmak için bekliyor.

Bilinen tek çare, erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitim!

Din, dil, ırk, sosyal statü ayırt etmeyen otizmin, günümüzde bilinen tek tedavisi; erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitim.

Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz