Anneler hangi durumlarda bebeğini emzirmemeli?

0
2737
Photo by Carlo Navarro on Unsplash

Anne sütünün bebek için tehlike teşkil edeceği durumlar da olabiliyor. Bu gibi durumlar çok nadir olarak görülse de annenin ve hekimin dikkatli olması ve takipte kalması gerekiyor.

Uzman Doktor Şemsettin Ayçiçek

Emzirmenin hem anne hem de bebek için çok faydalı bir eylem olduğu herkes tarafından bilinir. Bebeğiniz karnınızdan koptuğu andan itibaren, emzirme yoluyla bağımlılığınız devam eder. Emzirmek doğumdan sonra belirli bir süre anne ve bebek arasındaki en güçlü bağı kurar. Emsey Hospital’dan Uzman Doktor Şemsettin Ayçiçek anne sütü ile ilgili yaptığı açıklamada “Emzirme esnasında ten temasının bebeğin kendini güvende hissetmesini sağladığını ve anneden salgılanan oksitsin hormonunun beyne süt salgılaması sinyali ilettiğini” söyledi.

“Anne sütünün tehlike teşkil edeceği durumlar da var”

Bu gibi durumlar çok nadir olarak görülse de annenin ve hekimin dikkatli olması ve takipte kalmasında fayda var. Uzm. Dr. Şemsettin Ayçiçek “Anne şu gibi durumlarda emzirmemelidir, aktif tüberküloz enfeksiyonu, CMV enfeksiyonu, aktif veya kronikleşmiş hepatit B enfeksiyonu, AIDS, genital uçuk enfeksiyonu geçirirken, antikemoterapatik(kanser) ilaçlar, ergotamin içeren migren ilaçları, lityum, radyoaktif ilaçlar, tetraksiklin ve kloromfenikol gibi antibiyotikler kullanırken, alkol ve uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı varsa, bebeğin galaktozemi hastalığı varsa ve annenin psikolojik durumunun uygun olmaması durumlarında anne sütü verilemeyeceğine” dikkat çekerek anne ve anne adaylarını uyardı. Ayrıca Ayçiçek sözlerine şunları da ekledi: “Annenin, belirtilen enfeksiyonlar dışında ki başka bir enfeksiyonel hastalık geçirmesi ve ilaç alması durumunda emzirmeye engel olabilecek bir sorun bulunmamaktadır.”

“Anne sütü hastalık riskini azaltıyor”

Bebeğin büyüme ve gelişmesine katkı sağlayan anne sütü aynı zamanda ileri ki dönemlerde oluşabilecek tehlike taşıyan hastalık risklerini de azaltıyor. Ayçiçek: “Anne sütüyle beslenen bebekte beslenme döneminde ve ileri yaşlarda solunum yolu enfeksiyonu, ishal, egzama, astım, obezite, hipertansiyon, kalp hastalıkları, diyabet gibi hastalıkların gelişme riski çok daha düşük olur, zihinsel gelişim daha hızlıdır. Anne sütündeki immünglobulinler bebeğin bağışıklığını artırarak birçok enfeksiyondan korur. Bebeğin günlük kalori, protein, yağ, vitamin ve minerallerini sağlar.”

“Sık emzirmek süt yapımını hızlandırıyor”

Uzm. Dr. Şemsettin Ayçiçek “Sık emzirme süt yapımını da uyarır” diyerek emzirme döneminde ki annelere önerilerde bulundu: “Annenin beslenmesi de çok önemlidir, anne bol su içmeli ve bol sıvı almalıdır. Stresten ve ağır işlerden uzak durmalıdır. Dengeli beslenme çok önemlidir. Yeterli kalori, protein, yağ, kalsiyum ve diğer mineralleri, vitaminleri içeren gıdalar ayrı ayrı yeterli miktarda alınmalıdır. Yeterli beslenemeyen anneler dışarıdan takviye vitamin ve demir preparatları kullanabilir. İlk bir yaşta temel gıda anne sütü ve mamadır, diğer gıdalar tamamlatıcı gıda olup bebeğin ihtiyaçlarını karşılayamaz bu nedenle ilk bir yaşta anne sütü alması bebek için çok mühimdir. Mümkünse genel öneri bebeğin iki yaşına kadar emzirilmesi ve anne sütü alması sağlanmalıdır. Anne sütünün sindirimi ve emilimi diğer formül mamalara göre daha iyidir. Anne sütü ekonomiktir ve hazırlanmaya gerek yoktur, temizdir. Bebeğin psikososyal gelişimini hızlandırır, bebeği sakinleştirir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz