13.6 C
Ankara
Cuma, Kasım 22, 2024

7 Nisan Dünya Sağlık Günü: ”Daha adil, daha sağlıklı bir dünya inşa etmek”

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

7 Nisan Dünya Sağlık Günü… 2021 yılında Dünya Sağlık Günü’nün ana sloganı ”Daha adil, daha sağlıklı bir dünya inşa etmek.” Bu, aşıda ve sağlıkta eşitsizliğin tartışıldığı bir ortamda daha da anlam kazanıyor. 

Dünya Sağlık Örgütü, 7 Nisan 1948 yılında resmi olarak çalışmaya  başladı. 1948’de Birinci DSÖ Genel Kurul Toplantısında; DSÖ’nün kuruluşunu kutlamak için bir ”Dünya Sağlık Günü” oluşturulması çağrısında bulunuldu. 1950’den beri Dünya Sağlık Günü her yıl 7 Nisan’da farklı bir tema ile kutlanıyor. Her tema DSÖ’nün o dönemdeki öncelikli alanını yansıtıyor. Gün, 7 Nisan’ın çok ötesinde devam eden uzun vadeli savunuculuk programlarının da başlangıcı olageldi.

Dünya Sağlık Günü, temel halk sağlığı sorunlarına odaklanmak için dünya çapında bir fırsat denilebilir. Türkiye’nin de üyesi bulunduğu DSÖ Avrupa Bölgesi Üye Devletleri’nden ve seçilen tema konularındaki faaliyetleri ve analizleri vurgulayarak katkıda bulunuyor. DSÖ, Ülke Ofisleri, politika yapıcılar ve diğer paydaşlar arasında temaya dikkat çekmek ve tartışmayı teşvik etmek için özel etkinlikler düzenliyor. 

COVID-19 gölgesinde 

COVID-19’un tüm ülkeleri sert şekilde etkilediği yaşanan bir gerçek. Ancak etkisi zaten savunmasız olan topluluklar üzerinde bu etki daha da sert yaşanıyor. Bu gruplar hastalığa daha fazla maruz kalıyor, kaliteli sağlık hizmetlerine erişme olasılığı daha düşük. Pandemiyi kontrol altına almak için uygulanan önlemlerin bu topluluklar üzerinde daha olumsuz sonuçlar yaratma olasılığı daha yüksek görülüyor.

Bu eşitsizlikler yeni değil. Dünya ortalama sağlık seviyelerinde ve ortalama yaşam süresinde iyileşmeler ve erken ölüm oranlarında düşüşler görse de, bu kazanımlar uluslar içinde ve arasında toplumun farklı kesimlerinde eşit olarak paylaşılmadı. Hayatın ilk yıllarından sonuna kadar her yaşta da farklılıklar görülüyor. 

”Daha adil ve sağlıklı bir dünya” çağrısı

7 Nisan Dünya Sağlık Günü’nde bu yılki slogan ”Daha adil, daha sağlıklı bir dünya inşa etmek.” Dünya Sağlık Örgütü’nün çağrısı ise şöyle:

”DSÖ olarak, bunu sadece haksızlık değil, önlenebilir bir durum olarak görüyoruz. Bu nedenle Dünya liderlerini, herkesin sağlığa elverişli yaşam ve çalışma koşullarına sahip olmasını sağlamaya çağırıyoruz. Aynı zamanda, liderleri sağlık eşitsizliklerini izlemeye ve tüm insanların ihtiyaç duydukları zaman ve yerde kaliteli sağlık hizmetlerine erişebilmelerini sağlamaya çağırıyoruz.

Kanıtlar tüm toplumlar nezdinde açıktır; hem kızlara hem de erkek çocuklara hayata eşit derecede iyi bir başlangıç sağlamak ve yaşamları boyunca sağlığı ele almak, günümüz toplumunun ve gelecek nesiller için refah, gelişme, sürdürülebilirlik ve dayanıklılık için çok önemlidir.

Dünya Sağlık Örgütü, tüm üye devletleri ve liderlerini;

-Daha adil, daha sağlıklı bir dünya için kampanyaya katılmalarını,

-Sağlık eşitsizliklerini sona erdirmek için birlikte çalışılmasını,

-Herkes için sağlığı destekleyin”

Çağrının mesajının özeti: ”Herkes güvende olana kadar kimse güvende değildir”

Dünya Hemşirelik Durum Raporu 2020 

DSÖ, 7 Nisan 2020 Dünya Sağlık Günü’nün en önemli mesajı olan Dünyanın ilk Hemşirelik Raporu yayınlanmıştı. 

Rapor, hemşirelik iş gücünün küresel bir resmini sunacak ve sağlık ve refahı iyileştirmek için bu iş gücünün katkılarını optimize etmek için kanıta dayalı her şeyi planlamayı destekleyecektir. Rapor, veri toplama, politika diyalogu, araştırma ve savunma ve gelecek nesiller için sağlık iş gücüne yatırım gündemini belirleyecek. 

Ebelik işgücü ile ilgili benzer bir raporun da bu yıl yayımlanması bekleniyor. 

“2021 Yılı Sağlık Çalışanları Yılı” 

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın önerisi doğrultusunda 2021 yılı DSÖ tarafından ”Sağlık Çalışanları Yılı” olarak ilan edildi. 2021’in bir günü değil, 2021 yılı sağlık çalışanlarına adandı. Yıl boyunca, bu kapsamda Dünya ölçeğinde birçok etkinlik gerçekleştirilmesi öngörüldü. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sürece en aktif katkıyı verme kararlılığında olduğunu açıklamıştı. Koca, ”Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, uluslararası platformlarda fikir, proje ve etkinliklerle sürecin savunucusu ve bir yürütücüsü olmaya devam edeceğiz. Sağlık çalışanlarının saygınlığını, mesleklerinin manevi statüsünü insanlık vicdanıyla etik sorumluluk gereği daha da yüceltmeye çalışacağız” demişti.

Bakan Koca, Türkiye’nin salgın sürecinde 158 ülkeye koruyucu ekipman, tanı kiti ve solunum cihazlarını da içeren yardımlarda bulunduğunu; DSÖ’nün de içinde olduğu 14 uluslararası kuruluşla iş birliği yaptıklarını belirterek, “Bu süreçte 20 ülkenin Sağlık Bakanıyla birebir görüşme yaptığını ve Koronavirüs Bilim Kurulu’muzun da 13 ülkeyle tecrübelerini paylaştığını” açıklamıştı.

 “Uluslararası Pandemi Antlaşması”

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, gelecekte yaşanabilecek pandemilere karşı işbirliğinin geliştirilmesi için 30 Mart 2021 tarihinde “Uluslararası Pandemi Antlaşması” çağrısında bulundu.

Ghebreyesus’un ifadesiyle , ”Uluslararası Pandemi Antlaşması’nın arkasındaki ana fikir, COVID-19’un ortaya çıkardığı boşlukların sistematik olarak ele alınması ve mücadelenin elbirliği ile yapılmasıdır. Bu antlaşma, Uluslararası Sağlık Tüzüğünün uygulanmasını güçlendirecek ve en önemlisi, uluslararası işbirliği ve dayanışma için bir çerçeve sağlayacaktır.” 

Gelecekte yaşanabilecek salgınlar ve farklı acil durumlara karşı gelecek nesilleri koruyacak daha sağlam bir uluslararası sağlık mimarisi inşa edebilmeyi umduğunu kaydeden  Michel, “Bugün uluslararası bir pandemi antlaşması için çağrıda bulunuyoruz. Bu antlaşmada ana hedefimiz, gelecekte yaşanabilecek salgınlara ilişkin daha iyi tahminlerde bulunmak ve salgınları önlemek için kapsamlı bir yaklaşım geliştirmek. Küresel kapasiteler ile dayanıklılığı güçlendirmek, tıbbi çözümlere adil erişim sağlamak ve uluslararası uyarı sistemleri, veri paylaşımını ve en son tıbbi araştırmaları desteklemek” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ajans Bizim

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...