500 bin diyabet hastasında ‘ayak enfeksiyonu’ var

0
1229

Diyabet hastası kişilerde görülen ‘diyabetik ayak yarası’ rahatsızlığı gerek dünyada ve gerekse Türkiye’de yıldan yıla artıyor. Bu rahatsızlık nedeniyle dünyada her 14 saniyede bir ayak kaybı yaşandığı, Türkiye’de ise yaklaşık 500 bin hastada diyabetik ayak enfeksiyonu olduğu bildirildi.

2013 yılı itibarıyla dünyadaki diyabetli birey sayısı 382 milyon iken bu sayının 2035’te yüzde 55 oranında artarak 592 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye’de ise 5 milyon 218 bin diyabet hastası bulunuyor. Bu hastaların yaklaşık 500 bininde diyabetik ayak enfeksiyonu mevcut.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nce 4.ncüsü gerçekleştirilen Diyabetik Ayak Sempozyumu İstanbul’da başladı. 5-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek sempozyumda ‘günümüzde diyabetin sıklığı ve yarattığı sorunlar ve bunlara ilişin raporlar’ ele alınıyor. Tüm dünyada önemi gittikçe artan bu hastalık yaşam tarzındaki hızlı değişim ile birlikte gelişme gösteriyor.

Prof. Dr. Ayten Kadanali
Klimik Derneği Diyabetik Ayak Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Ayten Kadanali

‘500 bin kişide diyabetik ayak enfeksiyonu bulunuyor’

Türkiye’de ise 2011 yılı itibarıyla, diyabeti olan hasta sayısı 1998’den itibaren yaklaşık iki kat attığı belirtildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Medula Sistemi kayıtlarına göre 5 milyon 218 bin diyabet hasta bulunuyor. Bunların bir milyondan fazlasında diyabetik ayak yarası, 500 bininde de diyabetik ayak enfeksiyonu bulunuyor.

Farklı temalı oturum ve konferanslarla üç gün devam edecek sempozyumda Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Klimik Derneği Diyabetik Ayak Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Ayten Kadanali, toplumdaki beslenme alışkanlıklarının değişmesine bağlı olarak hem dünyada ve hem de Türkiye’de diyabetik hasta sayısında artış olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ayten Kadanali, “2011 TURDEP verilerine göre toplumun yüzde 13,7’sinde diyabet var. Diyabetiklerin de yaklaşık yüzde 25’inde diyabetik ayak yarası gelişiyor. Bunlarında yüzde 50’sinde diyabetik ayak enfeksiyonları gelişiyor. Kaba bir hesapla Türkiye’de 500-700 bin dolayında diyabetik ayak enfeksiyonu olan hasta var.” dedi.

Prof. Dr. Kadanali, erken dönemdeki tedavi uygulamasıyla hastalıkların ilerlemesinin daha kolay önlenebileceğini kaydetti.

KLİMİK Derneği Diyabetik Ayak Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Saltoğlu da Türkiye ve dünyada diyabetli hasta sayısının arttığına dikkat çekti. Prof. Dr. Neşe Saltoğlu, Türkiye’deki diyabetli hasta sayısının ise yüzde 14 oranında seyrettiğini kaydetti.

‘Dünyada her 14 saniyede bir ayak kaybı var’

KLİMİK Derneği Diyabetik Ayak Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Saltoğlu
KLİMİK Derneği Diyabetik Ayak Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Saltoğlu

Hastalığa karşı gerekli önlemleri zamanına alınması gerektiğine dikkat eken Prof. Dr. Neşe Saltoğlu, “Eğer zamanında önlem alınmazsa hastanın ayağını kaybetmesine hatta ölümüne neden olabilecek önemli sorunlardan bir tanesi. Dünyada her 14 saniyede bir ayak kaybı var. Ülkemizde de yapılan ampütasyonların yaklaşık yarısını diyabetik ayağa bağlık ayak kayıpları oluşturuyor. Oysa ayak kayıpları başlangıçta hastanın ayağına doğru bakması, doğru ayakkabı giymesiyle ve açılan yarada hemen hekime başvurmasıyla önlenebilecek durumlardan bir tanesi.” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz