Ana Sayfa Yaşam & Sağlık 19 yaş üzeri yetişkinlerin yüzde 34’ü obez

19 yaş üzeri yetişkinlerin yüzde 34’ü obez

0
443
19 yaş üzeri yetişkinlerin yüzde 34’ü obez

Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Dairesi Başkanı Nazan Yardım, 2017 Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre 19 yaş üzeri yetişkinlerde, obezitenin toplamda yüzde 34, kadınlarda yüzde 42 ve erkeklerde yüzde 26 çıktığını kaydetti.

Obezite ile Mücadele Yöntemleri ve Cerrahi Uygulamalardaki Malpraktis İddialarının Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu, TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır başkanlığında toplandı.

Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Dairesi Başkanı Nazan Yardım, toplantıda yaptığı sunumda, 2017 Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre 19 yaş üzeri yetişkinlerde, obezitenin toplamda yüzde 34, kadınlarda yüzde 42 ve erkeklerde yüzde 26 çıktığını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2013’te tüm ülkeler için dokuz gönüllü hedef belirlediğini, bunlardan birinin de obezite ve diyabetteki artışın durdurulması olduğunu ifade eden Yardım, sigarada ve tuzda kişi başı yüzde 30 gibi hedefler konulmasına rağmen obezite ve diyabette bir hedef konulamadığını bildirdi.

Tuz tüketiminin azalmaya başladığını vurgulayan Yardım, 2008’de yapılan bir çalışmaya göre kişi başı 18 gram olan tuz tüketiminin, 2012 yılında 15 grama düştüğünü belirterek, 2017’de yapılan başka bir araştırmada da tuz tüketiminin kişi başı 10,2 grama kadar düştüğünün görüldüğünü dile getirdi.

Yardım, yapılan araştırmalarda obezitenin Türkiye’nin batı bölgesinde daha yüksek çıktığını belirterek, Türkiye’de yetersiz beslenme problemi olduğunu da vurguladı.

Nazan Yardım, çocukların kronik açlığa maruz kalması anlamına gelen “bodurluk” araştırmasına göre Türkiye ortalamasının yüzde 2,3 olduğunu söyledi.

Yardım, obeziteyle mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı olarak çeşitli planlamalar yaptıklarını dile getirerek, 2013’te aile hekimleri vasıtasıyla 1 milyon adım sayar ile 2015 ve 2017’de kurum ve kuruluşlara, bisiklet yolu yapan belediyelere, üniversitelere ve Milli Eğitim Bakanlığına bisiklet dağıttıklarını ifade etti.

Bisiklet yollarının ve trafiğe kapalı alanların çoğaltılmasını istediklerini bildiren Nazan Yardım, ulaşımda Avrupa’da olduğu gibi bisikletlerin kullanılması için çalışma yapılması gerektiğine işaret etti.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz