ZMO Başkanı Suiçmez: “Tarımsal yükseköğrenimdeki nitelik ve nicelik sorununun çözülmesini istiyoruz.”

0
953
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez

Ziraat Fakültelerinde, giriş puanlarındaki dengesizliklerden eğitim müfredatındaki karmaşıklığa, uygulama ve staj yetersizliğinden yüksek lisansa ve doktoraya kabul edilmeye kadar pek çok soruna işaret eden ZMO Başkanı Suiçmez; yeni ziraat fakülteleri ve bölümlerinin açılmamasını, yetersiz koşullarda eğitim yapılanların ise bir an önce kapatılmasını istedi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi (AÜZF) tarafından 10 Ocak Pazartesi günü çevrim içi gerçekleştirilen Türkiye’de Tarım Öğretiminin 175. Yıl Dönümü Kutlama Programında konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarımsal yükseköğrenimdeki nitelik ve nicelik sorunlarına işaret etti.

Öncelikli taleplerinin, YÖK sisteminin son bulması olduğunu ifade eden Suiçmez; idari, mali ve bilimsel özerkliğin olduğu, rektörlerin ve dekanların atama yerine seçimle göreve geldiği, akademisyenlerin ve öğrencilerin üniversitelerde söz, yetki ve karar sahibi olduğu, özgürce bilim ve teknoloji üretilen, demokratik, laik, özgür, özerk üniversiteler, fakülteler ve bilim yuvaları istediklerini söyledi.

Konuşmasında, Ziraat Fakültelerindeki eğitim hakkında değerlendirmelerde bulunan Suiçmez, giriş puanlarındaki dengesizliklerden eğitim müfredatındaki karmaşıklığa, uygulama ve staj yetersizliğinden yüksek lisansa ve doktoraya kabul edilmeye kadar tarımsal yükseköğrenimdeki sorunların çözülmesini istedi.

“Yeni fakülte ve bölümler açılmamalı”

Eğitim-istihdam planlamasına ihtiyaç olduğunu da söyleyen Suiçmez, yılda yaklaşık 5 bin öğrencinin mezun olduğu fakülte ve bölümlerden altyapısız, yeterli laboratuvarı olmayan, nitelikli öğretim elemanı bulunmayan, yetersiz koşullarda olanlarının kapatılmasını ve yeni fakülte ve bölümlerin açılmamasını talep etti.

Ziraat Mühendislerinin kamu ve özel sektörde mühendise yakışır ücretle, güvenceli sözleşmelerle istihdam edilmesini isteyen Suiçmez; kamuda yeterli sayıda kadro açılmamasından şikayetçi oldu.

Tarım bayilerinin, tarım danışmanlarının da halen süren mevcut sorunları olduğuna işaret eden Suiçmez, “Bakanlığımızın denetiminde bu sorunların bir an önce çözülmesini istiyoruz.” dedi.

“Tarım sektörünü özel sektöre eklemlemeye çalışan politikalar sorunlarımızı çözemez”

Tarım sektörünün ivedilikle çözülmesi gereken yapısal sorunları bulunduğuna da işaret eden ZMO Başkanı Suiçmez, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Tarım sektörümüzün kronikleşen yapısal sorunlarını çözmek yerine, sadece dışalım bağımlılığına dayalı, kamuyu devre dışı bırakıp serbest piyasa mantığıyla üretimimiz ve üretecimiz yerine, sırf kâr mantığı ile tarım sektörünü özel sektöre eklemlemeye çalışan politikalar, düzenlemeler, atamalar mevcut ve artan sorunlarımızı çözemez.  

Tarım sektörümüzün yapısal sorunlarının ivedilikle çözülmesini istiyoruz.

Üniversitelerimizin de katkısıyla, biz mühendisler olarak planlama yapabilmek için bizlere gerek olan ve halen yeterince ulaşılamayan güncel ve sağlıklı verilerin üretilmesini ve zamanında kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz.

Üretim ortamı olan verimli tarım arazilerimiz ve de meralarımızın Arazi Kullanım Planlaması kapsamında amaç dışı kullanımlara karşı koşulsuz korunmasını istiyoruz.

Dışarıya bağımlı ürünler öncelikli olmak üzere gıda arzı sorunumuzu gidermek için somut desteklerle yönlendirilen ve zamanında ödenen, desteklerin sonuçları analiz edilerek halen yaşanan kuraklık riski dahil sürekli güncellenen yönlendirmelerle ülke düzeyinde Tarımsal Üretim Planlaması yapılmasını istiyoruz.

Yerli üreticimiz ve üretimimizin; desteklenmesini ve ek ekonomik destekler tüm dünyada gündemdeyken ülkemizde de tarıma yönelik ek ekonomik desteklerin gündeme gelmesini, dövize bağlı mazot, ilaç, gübre, ilaç, tohum, yem dahil girdilerde KDV ve ÖTV indirimleri yapılmasını, şu an borç krizinde olan çiftçilerimizin üretime devam etmesi için üretim araçlarına el konulmaması, ana paralarının 5 yıla kadar taksitlendirilmesini ve faizlerinin silinmesini, üreticilerimizin güçlendirilmesini ve önünü görerek sürekli üretimde bulunmasını istiyoruz.

Üretirken kâr eden, yaşlanan değil, gençleşen çiftçilerin üretimde bulunduğu bir ülke istiyoruz.

Gıda tedarik zincirinde çok uluslu şirketler ve zincir marketlerin sırf kâr amacına boyun eğmeyecek şekilde demokratik üretici ve tüketici kooperatiflerinde örgütlenen ve hakkını alan örgütlenmelerin, kooperatif örgütlenmelerin kamu yönetimince, kamuca desteklendiği bir tarım politikası istiyoruz.

10 Ocak 2021 tarihinde TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak dileğimiz; tarım ve gıda sektörünün tüm bileşenlerinin, gerçek sorunlarımızı içtenlikle hep birlikte konuşarak tartışarak birlikte çözebileceğimiz ortamın, öncelikle kamu yönetimince yaratılmasını istiyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz