TMO’nun günlük fındık alım miktarı 3 bin tona ulaştı

0
532

Günlük alım miktarının 3 bin tona ulaştığını vurgulayan TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, piyasanın TMO’nun elindeki fındığı satacağı yönünde beklentide olduğunu ancak TMO’nun hiçbir zaman piyasa koşullarını bozacak bir pozisyon almayacağını söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, TRT Haber’de katıldığı “Uzman Gözüyle” programında, Kurumun alım yaptığı ürünler ve lisanslı depoculuk faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Fındık üreticilerin zarar görmemesi için hükümetin TMO’ya ağustos ayında alım görevi verdiğinin altını çizen Kemaloğlu, yaklaşık 300 kişilik ekiple çalışmalarını devam ettirdiklerini ve günlük alım miktarının 3 bin tona ulaştığını vurguladı. Hiçbir üreticinin fındığının geri çevrilmeyeceğini belirten Kemaloğlu, piyasanın TMO’nun elindeki fındığı satacağı yönünde beklentide olduğunu ancak TMO’nun hiçbir zaman piyasa koşullarını bozacak bir pozisyon almayacağını söyledi.

Hububatta ise haziran ayında TMO depolarının kira ücreti alınmadan üreticilere açıldığını ve ihtiyacı olana avans verilerek piyasalara müdahaleye başlandığını kaydeden Kemaloğlu; Temmuz ayında da hasadın yoğunlaşması ve piyasa dengelerinin değişmeye başladığının gözlemlenmesiyle buğdayda 940 TL/kg fiyatla fiili alımlara başlandığını söyledi. Arpa fiyatlarının üreticileri tatmin edici bir seviyede seyrettiği için alım fiyatı açıklanmadığının altını çizdi. Ayrıca mısırda ikinci ürün hasadının devam ettiğini belirten TMO Genel Müdürü, şu ana kadar üreticilerden 2 milyon 250 bin ton ürünün satın alındığını da sözlerine ekledi.

“Serbest piyasada kuru üzüm 4,30-4,40 seviyelerine yükseldi”

Kuru üzüm alımlarına da değinen Kemaloğlu, TMO tarafından yaklaşık 5 bin ton kuru üzüm alındığını ve son iki haftadır Kuruma ürün arzı olmadığını belirtti. TMO’nun müdahalesi sonrası 2 hafta gibi kısa bir sürede serbest piyasada fiyatın 4,30-4,40 seviyelerine yükseldiğini belirten Kemaloğlu, şu anda ihtiyaç duyulmuyor gibi görünse de alım merkezlerinin ihtiyaten kapatılmayacağının altını çizdi.

Lisanslı depoculuk faaliyetleri hakkında da bilgi veren Kemaloğlu, uzun süreli kiralama garantisi verilerek özel sektöre yaptırılan lisanslı depoların; Kuruma ve ülkeye büyük bir tasarruf imkânı sunmasının yanı sıra üreticilere de hem kamyonların yerine kâğıtların hareketinin sağlanması ile hareket kolaylığı hem de stopaj ve vergi gibi kesintilerin olmamasından dolayı maliyet yönünden katkılar sağlayacağını belirtti.

Son olarak çeltik üreticilerinin TMO’dan fiyat açıklama yönünde beklentileri olduğunun altını çizen Genel Müdür, bu sene fiyatların çiftçilerin beklentilerini karşılayacak şekilde yüksek bir seviyede devam ettiğini belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz