TMO, tarımsal ürün ithalatında KİK mevzuatından muaf tutulacak

0
729
TMO, tarımsal ürün ithalatında KİK mevzuatından muaf tutulacak

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ithalat yoluyla yapacağı tarımsal ürün alımları ile buna ilişkin hizmet alanları Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkarılıyor. Gerekçe ise, “Tarımsal ürünlerle ilgili olmak üzere, üretimin yetersiz olması nedeniyle ürün fiyatlarında meydana gelebilecek olağanüstü dalgalanmaların önlenmesi veya ürünlerde fiyat istikrarının sağlanması.”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi, Değerli Konut Vergisi, gelir vergisi tarifesine yeni dilim ve oran eklenmesi gibi düzenlemeleri de içeren Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi kabul edildi.

Pek çok alanda vatandaşa yeni vergi yükü getiren Kanun teklifinin Komisyondaki görüşmeleri esnasında, teklife “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ithalat yoluyla yapacağı tarımsal ürün alımları ile buna ilişkin hizmet alanlarının Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkarılması” maddesi de eklendi.

Buna göre, tarımsal ürünlerle ilgili olmak üzere, üretimin yetersiz olması nedeniyle ürün fiyatlarında meydana gelebilecek olağanüstü dalgalanmaların önlenmesi veya ürünlerde fiyat istikrarının sağlanması amacıyla, ilgili bakanın onayı ve Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulunun görevlendirmesi ile Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünün ithalat yoluyla yapacağı tarımsal ürün alınılan ile buna ilişkin hizmet alanları Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkarılıyor.

Teklifin, TMO’nun ithalat yoluyla yapılacak tarımsal ürün alımlarında KİK mevzuatından muaf olmasına imkân tanıyan 38. maddesinin görüşmeleri sırasında komisyona bilgi veren TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Kamu İhale Kurumu (KİK) mevzuatının çok teferruatlı ve mükemmel olduğunu ancak bugün yaptıkları bir ihalenin ancak 27 günde sözleşme imzalama aşamasına geldiğini belirterek, “Yurt dışı ihalelerimizin KİK mevzuatından istisna tutulmasıyla hızlı ve efektif hareket edebileceğiz.” dedi.

TMO’nun piyasa regülasyonu görevi bulunduğunu anımsatan Güldal, Genel Müdürlüğün bu yıl yurt içi piyasalardan aldığı 2,5 milyon ton hububata 4,5 milyar lira ödediğini kaydetti.

Yurt dışından tarımsal ürün tedarik ettiklerini de anımsatan Güldal, bunu yaparken KİK mevzuatının gereken esneklik ve hızı sağlamadığını söyledi. Güldal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İç piyasanın korunması amacıyla buğday, yem hammaddesi, arpa ithal ediyoruz. Ancak dış piyasalar çok dalgalı, fiyatlar günlük ve saatlik değişiyor. Herkes doları nasıl takip ediyorsa, TMO olarak bizde Rusya, Ukrayna, ABD’de, Kanada’da buğday, hububat ve mısırın fiyatlarını anlık takip ediyoruz. Ülkemizin, devletimizin menfaatini düşünerek hareket ediyoruz. 1 lira hesaplı almamız 1 milyon tonda ciddi rakamlara tekabül ediyor. Ortalama yıllık 2 milyon ton ithalat yaptığımızı düşünürsek 10 dolarda 20 milyon dolara ulaşıyor. Kamu ihale kurumu mevzuatı çok teferruatlı ve mükemmel ancak bugün ihale yapsak 27 günde sözleşme imzalama aşamasına geliyoruz. Yurt dışı ihalelerimizin KİK mevzuatından istisna tutulmasıyla hızlı ve efektif hareket edebileceğiz.”

Durmuş Yılmaz: Süre 3-5 güne indirilebilir

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, ihaleleri KİK’ten istisna tutmanın akla yolsuzluk olasılığını getirdiğini savunarak, söz konusu kanundaki eksiklerin tespit edilerek düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

KİK’ten istisna maddelerinin uzun vadede ekonomiye yük getirdiğini anlatan Yılmaz, Güldal’ın sözünü ettiği 27 günlük sürenin doğru adımlarla 3-5 güne indirilebileceğini kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Türkiye’de hiçbir kurumda KİK ile ihale yapılmadığını savunarak, TMO’nun yurt dışı ihalelerinde KİK’ten istisna tutulmasına yönelik maddenin istismarının nasıl önleneceğini sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ise söz konusu maddeye ilişkin “KİK 17 yıldır yürürlükte. TMO bugüne kadar bu ihtiyaçları karşılıyordu. KİK ile ihtiyaçları karşılamak mümkündür. Sürekli olarak KİK’e istisnalar getiriliyor. Sistem hiçbir zaman kişilerin iyi niyetine emanet edilemez. Son derece yanlış bir düzenleme. Karanlık, gri bir alan oluşturuluyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, görüşülen kanun teklifi nedeniyle bir şirketin hisselerinin çok yükseldiğini belirterek, “Bu yasanın çıkacağını bilerek birileri Kombassan hisselerini toplamış. Ağustosta 1,73 olan hisse değeri şimdi 2,93 olmuş. Suç duyusunda bulunuyorum. Bu bir skandaldır. SPK devreye girmelidir. SPK’ya yazılı olarak da suç duyurusunda bulunacağım.” diye konuştu.

Komisyon Başkanı Elvan: TMO’nun fiyat dalgalanmalarının önüne anında geçmesi için hızlı hareket etmesi gerekiyor.

Komisyon Başkanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, geçmişte Gıda Komitesi’nde görev yaptığını anımsatarak, TMO’nun fiyat dalgalanmalarının önüne anında geçmesi için hızlı hareket etmesi gerektiğini belirtirken; AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk ise “27 günlük gecikmeyle sözleşme yapılmasının bedeli ülkemize ve tüketicilere büyük maliyet getirebilir. Yerinde bir değişiklik olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim de söz konusu düzenlemeyle daha hızlı hareket edecek olan TMO’nun spekülatörlerin amaçlarına ulaşmasını önleyeceğine işaret etti.

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, TMO’nun alım fiyatlarını erkenden açıklamasının, üreticiyi haksız rekabetten kurtardığını söyledi. Güneş, KİK’in ihale açısından zaman kayıplarına neden olduğunu vurguladı.

Kaynak: Meclis Haber

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz