Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 26 yıl aradan sonra kırmızı mercimek alımı yapacağını duyurdu. Duyuruda; 2019 döneminde kabuklu kırmızı mercimek alım fiyatının 2 bin 500 TL/Ton olarak belirlendiği, belirlenen bu fiyatın, Bakanlıkça verilecek yaklaşık 800 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 3.300 TL/Tona kadar yükseleceği kaydedildi.
Toprak Mahsulleri Ofisi – 2019 Dönemi Kabuklu Kırmızı Mercimek Alım Fiyat ve Politikalarına ilişkin duyuruda bulundu. Kurumun, 26 yıl aradan sonra ilk kez kabuklu kırmızı mercimek alımı yapacağı vurgulanan duyuruda, 2019 döneminde kabuklu kırmızı mercimek alım fiyatının 2 bin 500 TL/Ton olarak belirlendiği, belirlenen bu fiyatın, Bakanlıkça verilecek yaklaşık 800 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 3.300 TL/Tona kadar yükseleceği kaydedildi.
TMO’dan yapılan açıklamaya göre, ülkemizde 2019 yılı kabuklu kırmızı mercimek hasadının Mayıs ayı sonu itibariyle başlaması öngörülüyor.
Duyuruda, 2019 yılında TMO tarafından kabuklu kırmızı mercimek alımlarında izlenecek politikalar konusunda şu bilgilere yer verildi:
-Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacak.
-Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak.
-TMO, üreticilerin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla hububat alımlarında uyguladığı randevulu alım sistemine kabuklu kırmızı mercimek alımlarında da devam edecek.
-Randevular İnternet üzerinden tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alınabileceği gibi yine internet sitesi üzerinden şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden de alınabilecek.
Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacak.
Duyuruda ayrıca, TMO’ya kabuklu kırmızı mercimek teslim edecek üreticilerin alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için; ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevularını mutlaka almaları, ürünlerini randevu alınan günde getirmeleri, anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri ve ürünün işyerlerine ürün sahibi veya vekâlet verdiği kişi tarafından getirilmesi gerektiği de ifade edildi.