Tarımsal destek ödemelerinin zamanında yapılmadığını, bu yılki destek ödemelerinin de enflasyona ezdirildiğini söyleyen İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, “Ülkenin potansiyeline inancı olmayan bir Tarım Bakanının vizyonsuz tarım politikaları karşısında Türk çiftçisi toprağına küsmesin de ne yapsın?” diye konuştu.
İYİ Parti Grubu tarafından 10 milyona ulaşan işsiz vatandaşı tarımsal üretime teşvik etmek için gerekli çalışmaların yapılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Meclis Araştırma Önergesi verildi. TBMM’nin dünkü oturumunda gündeme alınan önergenin gerekçesini açıklamak üzere kürsüye gelen Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, “iş işten geçmeden, yoksulluk yerini açlığa bırakmadan bir komisyon kurup bu işi karara bağlayalım. Yarın, yokluğu değil de bolluğu konuşalım istiyoruz.” dedi.
“3,5 milyon işsiz daha önce tarımla uğraşıyordu”
Çiftçilerin tarıma inancını kaybettiğini, toprağa küstüğünü ileri süren Türkkan, “Son on sekiz yılda 3,5 milyon çiftçimiz üretimi bırakmış. Bugün 10 milyona yakın işsiz vatandaşımız olduğunu tam da burada hatırlatmak istiyorum. Bunun 3,5 milyonu daha önce tarımla uğraşıp şu anda tarımı bırakmış olan insanlar.” şeklinde konuştu.
Birkaç ay önce Tarım ve Orman Bakanlığının bütçesi görüşülürken tarımsal desteklerin 25 milyar liraya çıkarılmasına ilişkin önergelerinin Komisyonda reddedildiğini hatırlatan Türkkan, sözlerine şöyle devam etti:
“Daha destek ödemelerini zamanında yapmayı bile beceremezken bu yılki destek ödemelerini de enflasyona ezdirdiniz. Ülkenin potansiyeline inancı olmayan bir Tarım Bakanının -bu ülkenin potansiyeline gerçekten inancı yok bu Tarım Bakanının- vizyonsuz tarım politikaları karşısında Türk çiftçisi toprağına küsmesin de ne yapsın?”
Önerge üzerine HDP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Murat Çepni, 2002 döneminde 7 milyon 458 kişi tarım sektöründe istihdam edilirken 2020 senesinde bu rakamın 4 milyon 157 kişiye düştüğünü, tarım istihdamında yüzde 44 azalma söz konusu olduğunu belirtti. TÜİK’in verilerine göre, tarım arazilerinin de 3 milyon hektar oranında azaldığını ifade eden Çepni: “Azalan bu rakamın tercümesi şu: Bu, işsizlik demek, yoksulluk demek, göç demek yani Kanal İstanbul gibi yeni beton şehirler kurmak demek, boşalan arazilerin sermaye şirketlerine, enerji şirketlerine, yerli, yabancı şirketlere peşkeş çekilmesi demek.” şeklinde konuştu.
Tarım Bakanına istifa çağrısı
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ise Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi istifaya davet etti. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca ekim alanlarının ilk kez 20 milyon hektarın altına gerilediğini kaydeden Barut, “Bu utanç rekorunu siz kırdınız. Çiftçi ürettiğinden kazanamıyor, desteklenmiyor, tarımdan hızla uzaklaşıyor. Buna çözüm bulacağınız yerde ithalat sevdanızla açığı dışarıdan ithal etmekle, getirmekle kapatmak istiyorsunuz. … Ülkeyi olduğu gibi tarımı da yönetemiyorsunuz. Yapacağınız en iyi şey görevi bırakmaktır. Beylik laflarla rakamları çarpıtarak algı operasyonlarını bırakın; iş bilmez, tuzu kuru Tarım Bakanını da derhâl istifaya davet ediyoruz.” dedi.
Son 18 yılda, tarımsal destek miktarında 12 kat rekor artış sağladıklarını ifade eden Ak Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı da konuşmasında; reel rakamlarla toplam 311 milyar lira hibe destek ödemesi yapıldığını, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle desteklerde muazzam bir artış sağlandığını ve son iki yılda desteklerin yüzde 52 artışla 22 milyar liraya çıkarıldığını vurguladı.
Konuşmaların ardından oylamaya sunulan İYİ Parti grup önergesi reddedildi.
Bu haber de ilginizi çekebilir: Tarım ve Orman Bakanlığı 2021 yılı bütçesi Komisyonda
[mc4wp_form id=”25750″]