0.5 C
Ankara
Cumartesi, Aralık 21, 2024

Tarımsal yükseköğretime eleştiri

Okumalısınız!

Tarım Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Tarımsal Yükseköğretimde Yeni Arayışlar” Sempozyumu’nda tarım eğitiminin özel sektör ve kamunun ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde yeniden yapılandırılması gerektiği vurgulandı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi‘nin (AÜZF) Tarım Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Tarımsal Yükseköğretimde Yeni Arayışlar” Sempozyumu, 11-12 Ocak 2016 tarihlerinde AÜZF Konferans Salonu‘nda gerçekleştirildi.

Sempozyumda, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Pakdil, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, AÜZF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu ve ZMO Genel Başkanı Özden Güngör birer konuşma yaptı.

okan gaytancıoğlu1
TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu

Ziraat fakültelerinin temelinde yapısal sorunların devam ettiğine dikkat çeken Gaytancıoğlu, “Anadolu gen bankasıdır. Ciddi bir tarımsal üretim potansiyelimiz var ama ithalat yapıyoruz.” şeklinde konuştu. Tarımda politika oluşturamadığımızı kaydeden Gaytancıoğlu; “Eğitimde de oluşturamadık. Bir ülke üretmezse ve hakça bölüşmezse sorunlar çoğalır” dedi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, konuşmasında, daha etkin, kaliteli bir tarım eğitimine ulaşabilmek için ziraat fakültelerinin önünü tıkayan sıkıntıların çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Günümüz gelişmiş ülkelerinin tarım alanında mutlaka son derece ilerlemiş ülkeler olduklarına dikkat çeken AÜZF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu ise tarımsal yükseköğretimimizin özel sektör ve kamunun taleplerini karşılayabilen, analitik düşünebilen, yabancı dil bilen dünya ziraat mühendislerini yetiştirmek üzere yeniden yapılandırılması gerektiğine dikkat çekti.

Ziraat fakültelerinin geçmişten bugüne 119 bin ziraat mühendisi yetiştirdiğini söyleyen ZMO Başkanı Özden Güngör, bugün ziraat alanında 5‘i henüz öğretime başlamamış 39 fakülte bulunduğunu ifade etti. Güngör; “Başarılı bir yükseköğretim sürekli yeni fakülteler açarak veya açılan fakültelere popüler isimler vererek değil, planlı, geleceği görebilen, siyasi müdahalelerin dışında seçeneklerle yakalanabilir. Bu nedenle mesleki öncelikleri dikkate alan, arz-talebi gözeten, meslek odalarını eğitim öğretimin öncelikli paydaşları olarak kabul eden bir yaklaşım ülkemize daha uygun bir tarımsal yükseköğretim sistemini ortaya çıkarabilecektir” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından ödül töreni gerçekleştirildi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 2015 Yılı Bilim Ödülleri, Prof. Dr. Bahattin Akdemir ve Prof. Dr. Koray Haktanır; 2015 Yılı Hizmet Ödülleri’ne Prof. Dr. Ali Başçetinçelik, Prof. Dr. A. Nazım Uluocak, Prof. Dr. Hasan Çelik, Doç. Dr. İsmet Sözer Özelkök, Doç. Dr. Lerzan Bakırcıoğlu Erkılıç, Dr. Servet Kefi, Dr. Tuncer Çevik, Ali Kaynak, Bünyamin Kozak ve Cemal Barış değer bulundu.

ZMO Özel Ödülü ise coğrafi işaretler konusunda ulusal ve uluslararası başarılı çalışmalar yapan Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu‘na sunuldu.

Basın Ödülleri de Kanal B’den Adana Temsilcisi Sema Erdoğan, Program Yapımcısı ve Sunucu Emre İlkan Saklıca, muhabir Hülya Ömür Uylaş; Ulusal Kanal muhabiri Cem Bayan, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Pınar Yıldız, İzmir Kanal 35 TV Program Yapımcısı ve Sunucu Özgür Hancıoğlu ile Antalya VTV Program Yapımcısı ve Sunucu Pelin Gel Ağan’a verildi.

 

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...