12.5 C
Ankara
Perşembe, Kasım 21, 2024

Tarımsal atıklar ısı ve elektrik olarak sanayiye dönecek

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Fındık zurufu, ayçiçeği, mısır ve pamuk sapları, çeltik kavuzu, bağ ve budama atıkları ile sera atıkları gibi tarımsal atıklardan enerji (ısı, elektrik, soğuk) üretilerek sanayide ve bölgesel ısıtma tesislerinde kullanımı sağlanacak.

Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından desteklenen Genel Müdürlüğümüz ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO)’nun yürütücüsü olduğu “Türkiye’nin Ekonomisinin Yeşil Büyümeye Doğru Gelişmesine Yardımcı Olmak İçin Biyolojik Kütlenin Sürdürülebilir Kullanımı Projesi”nde ilk çağrılar açıldı.

Proje çerçevesinde modern biyoenerji projelerinin desteklenmesi, pilot tesis ve tedarik zinciri kurulması amacıyla başvurular 08 Nisan – 15 Haziran 2019 tarihlerinde kabul edilerek 20 Haziran –  20 Temmuz 2019 tarihlerinde değerlendirmeler yapılacak.

Bakanlıktan projeye ilişkin yapılan duyuruda; ülkemizde gıda ve yem olmayan ve herhangi bir iş dalında değerlendirilmeyen atıklardan enerji (ısı, elektrik, soğuk) üretilerek sanayide ve/veya bölgesel ısıtma tesislerinde kullanımının sürekliliğinin sağlanması için sürdürülebilir bir tedarik zincirinin (toplama, taşıma, hazırlama, depolama) oluşturulmasının amaçlandığı bildirildi.

Bu kapsamda fındık zurufu, ayçiçeği sapı, mısır sapı, pamuk sapı, çeltik kavuzu, bağ ve budama atıkları, sera atıklarının sanayi tesislerinin faydalanacağı ısı, ısı ve elektrik, ısı-elektrik ve soğuk üretecek 5 tesis kurulumu, bununla birlikte enerji tesislerinde kullanılmak üzere bu atıkların toplanması, taşınması, depolanması ve enerji tesisinde kullanılabilir hale getirilmesi hedefleniyor.

GEF-6 finansmanı ile UNIDO (Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı) tarafından desteklenecek olan projelerde, %50 – %75 arasında özkaynak kullanılması esas olacak. Destek/eşfinansman miktarı iş planı sonucunda ortaya koyulacak fizibilite çalışmaları ve karlılık analizi sonrasında kesinleşecek. Teknik destek (fizibilite çalışması ve iş planı) maliyetleri proje tarafından karşılanacak.


Projeye göre; hibe almaya uygun olmak için, başvuru sahipleri, Tarımsal üretici birlikleri/kooperatifleri, enerji kooperatifleri, belediyeler, çiftçiler, özel sektör firmaları ve organize sanayi bölgeleri gibi tüzel kişilerden birisi olmak zorunda.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...