“Tarımımıza sahip çıktığımız sürece başarırız”

0
768

Tarım Konseyi Odak Grup Toplantısı’nda konuşan Antalya Ticaret Borsası ve Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, Antalya tarımının birikmiş sorunlarını oluşturdukları 7 masada ortaya koymaya çalışacaklarını söyledi. Antalya tarımının sorunlarının kronik hale geldiğini belirten Çandır, ““Tarımımıza sahip çıktığımız sürece başarırız” dedi.

Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde yapılan Tarım Konseyi Odak Grup Toplantısı, akademisyenler, tarım sektörü temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. İki gün süren toplantıya, Tarım Konseyi Başkanı Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Tarım Konseyi İcra Kurulu üyeleri, ATSO Başkanı Davut Çetin, BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Kumluca TSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ile çok sayıda davetli katıldı.

Tarım Konseyi'nin sorunlar ve çözüm önerilerini içeren çalışmasının kitapçık haline getirilerek, karar vericilere sunulacağını vurgulayan Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, muhteşem coğrafya ve tarım potansiyeline sahip Antalya'nın tarım potansiyelinin yeteri kadar değerlendirilemediğini kaydetti.
Tarım Konseyi’nin sorunlar ve çözüm önerilerini içeren çalışmasının kitapçık haline getirilerek, karar vericilere sunulacağını vurgulayan Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, muhteşem coğrafya ve tarım potansiyeline sahip Antalya’nın tarım potansiyelinin yeteri kadar değerlendirilemediğini kaydetti.

Toplantıda konuşan Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, “Mesleki birikimlerimizle sorunları ve çözüm önerilerini, oluşturduğumuz 7 masada ortaya koymaya çalışacağız. Daha sonra öncelik sıralamasına göre ele alacağımız konuların takibini birlikte yapacağız.” dedi.

Tarım Konseyi’nin tarımın daha iyiye gitmesi için çalıştığını vurgulayan Çandır, “Ama tarımın sorunlarının çözümü için getirilen çözüm önerilerine siz sahip çıkmadığınız sürece sonuca ulaşma şansımız yoktur.” şeklinde konuştu. Dünya turizminde marka olmuş Antalya’nın 1980’den sonra yoğun göç aldığına dikkat çeken Çadır, yoğun göçe bağlı kentlilik bilinci ve aidiyet duygusunun gelişmediği için sorunların çözümünde karar vericilerden farklı taleplerde bulunulduğunun altını çizdi. Tarım Konseyi’nin sorunlar ve çözüm önerilerini içeren çalışmasının kitapçık haline getirilerek, karar vericilere sunulacağını vurgulayan Çandır, muhteşem coğrafya ve tarım potansiyeline sahip Antalya’nın tarım potansiyelinin yeteri kadar değerlendirilemediğini kaydetti. Çandır, Antalya tarımının kronik hale gelmiş sorunlarıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bir taraftan işsizlik var diyor, bir taraftan katma değer üretemiyoruz, potansiyelimizi de atıl bırakıyoruz. Umarım bu çalışma sonucu, hepimizin hayatına dokunacak, hepimizin işimizi geliştirecek, hepimizin işine katkı sağlayacak sonuçlar doğurur. Tarımımıza sahip çıktığımız sürece başarırız.”

Destek paketi bekleniyor

ATSO Başkanı Davut Çetin de her kurumun tarımla ilgili çalışmaları kendi adına yaptığını söyledi. İşbirliği olmadığı için bazen seslerini tam olarak duyuramadıklarına dikkat çeken Çetin, “Tarım Konseyi’nin bu toplantısını önemsiyorum çünkü Antalya’nın tarımla ilgili tüm aktörleri burada. Buradan çıkacak detaylı bir rapor, sorunları tek tek anlatmak yerine birlikte anlatmamızı sağlayacak bir ortam oluşturur.” diye konuştu. Tarımın acil desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Çetin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yakın zamanda destek paketi açıklayacağını vurgulayarak, “Hep birlikte paketi bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Örtüaltı gelirde yüzde 20 kayıp bekleniyor

Batı Akdeniz İhracatçı Birlikleri (BAİB) Mustafa Satıcı, Tarım Konseyi olarak hükümetten tarım paketi beklediklerini belirterek, “Bence tarım sektörünü desteklemek anlamında yeteri kadar bütçe var” dedi. Rusya krizinden sonra ürünleri Avrupa pazarına yönlendirmek için çalıştık ama orada da zamanında üretim, hacimli üretim, kaliteli üretim, gıda güvenliği gibi sorunlar karşımıza çıkıyor” diye konuştu. Satıcı, Konsey’in görüş ve fikirlerinin Ankara’ya taşınmasında birlikte hareket edilmesi halinde sonuç alınabileceğini vurguladı.

Rusya krizinin etkilerini seneye göreceğiz

Kumluca TSO Başkanı Murat Hüdevandigar Günay, tarımda kötü gidişata dikkat çekerek, “Rusya krizinin etkilerini seneye göreceğiz. Kronikleşen sorunlara çözüm arayacağız ama acil önlemlerin şu dönem gündeme gelmesi şart“ diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlker Yılmaz, sorunların epeydir halının altına süpürüldüğünü belirterek, “Artık halının altında yer kalmadı” dedi.

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp de çiftçinin zor durumda olduğunu kaydederek elinden tutulması gerektiğini söyledi.

Ziraatçılar Derneği Antalya Şube Başkanı Abdurrahman Özcan da dünyanın her ülkesinin kendine göre tarımı destekleme politikasının olduğunu hatırlattı. Türkiye’de bu oranın yüzde 2 seviyesinde olduğunu açıklayan Özcan, bu oranın Avrupa ülkelerine göre çok düşük seviyede kaldığını kaydetti. Özcan, Avrupa ülkelerinde tarımı destekleme oranının yüzde 35 seviyesinde olduğunun altını çizdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz