“Tarıma desteğimizi arttırarak devam edeceğiz”

0
704

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye’yi bol, kaliteli, ucuz ve dünya ile rekabet eden ürünler yetiştiren bir tarım ülkesi haline getirmenin en önemli hedeflerinden biri olduğunu belirtti.

Bakan Tüfenkci, Mişmiş Fuar alanında gerçekleştirilen 10. Doğu ve  Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın açılışında, Malatya’yı Türkiye’nin marka şehirlerinden biri haline getirmek için var güçle çalıştıklarını söyledi.

Tarımın dünyada 2,5 milyar insanın geçim kaynağı olduğunu aktaran Tüfenkci, ancak günümüzde tarımsal verimliliğin azalmaya başladığını, Dünya Bankası verilerine göre, temel tahıllardaki yıllık ortalama verimlilik artışının dünya nüfusunun artış hızından düşük olduğunu ifade etti.

Tarımın hiçbir zaman önemini yitirmeyeceğini, bu nedenle tarımda faaliyet gösteren, tarımla ilgilenen ve kendini, ilerisini özdeşleştiren her bir çiftçinin geleceğinin çok parlak olduğunu dile getiren Tüfenkci, “Dünyanın en büyük sanayi ülkeleri̇ aynı zamanda dünyanın en büyük tarım ülkeleri̇di̇r. Biz sanayiyi planlarken elbette tarım arazilerimizi de korumak zorundayız. Tarımsal alanların sulanabilirliğini ve ekonomiye katkısını düşünürken sanayiyi de düşünmemiz lazım.” dedi.

Tüfenkci, üretimde verimliliği artırmak için ileri teknolojinin kullanılması gerektiğini belirterek, fuarın bu anlamda önem taşıdığını dile getirdi. Piyasaya uygun üretim yapılması gerektiğini ifade eden Tüfenkci, çiftçilerin bu anlamda teşvik edilmesinin önemine vurgu yaptı.-

“Desteklerimizi artırarak devam ettireceğiz”

Türkiye’nin uygun iklim koşulları, doğal özellikleri ve üretim alanlarıyla dünyadaki önemli tarım ülkelerinden olduğunu, sebze meyve üretimi açısından da dünya çapında önemli bir potansiyeli barındırdığını vurgulayan Tüfenkci, şunları söyledi:

“Türkiye’yi bol, kaliteli, ucuz ve dünyayla rekabet eden ürünler yetiştiren bir tarım ülkesi haline getirmek en önemli hedeflerimizden biridir. Tarım cumhuriyet döneminden bu yana her zaman teşvik edilmiştir ama AK Parti iktidarları döneminde gerçekten teşviklerin en büyüğünü çiftçi kardeşlerimize verdik. Bugün eğer tarım makineleri noktasında Türkiye önemli bir yere gelmişse, ürettiğini Avrupa’ya, dünyanın her bir ülkesine ihraç edebilir konuma gelmişse, bizim Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı vasıtasıyla verdiğimiz ekipman desteklerinin çok önemli bir yeri var. Biz bu ekipman desteklerimizi artırarak devam ettireceğiz. Ama sadece tarım ekipmanlarını teşvik etmemiz yetmez aynı zamanda piyasaya uygun üretimi de teşvik etmemiz lazım. Ayrıca her ürünü her yerde üretmek değil, havza bazlı desteklere de geçmemiz lazım.”

“GAP’ta sulanan alanı 475 bin hektara çıkarttık”

Çiftçiyi ihmal etmediklerinin sayısal verilerle ortada olduğunu anlatan Tüfenkci, şu değerlendirmede bulundu:

“2002-2015 döneminde, buğday üretimimiz yüzde 18 artarak 22,6 milyon tona, mısır üretimimiz yüzde 205 artarak 6,4 milyon tona, çeltik üretimimiz yüzde 156 artarak 920 bin tona, ayçiçeği üretimimiz ise yüzde 98 artarak 1,7 milyon tona ulaştı ve bu cumhuri̇yet tarihindeki rekorlara eşittir. Ayrıca toplam sebze ve meyve üretimimiz 47 milyon tona ulaşmıştır. Bunun yanı sıra 2002 yılında GAP kapsamındaki 1 milyon 58 bin hektar arazinin 198 bin 854 hektarı sulanabiliyordu. 2015 yılı sonunda GAP’ta sulanan alanı 475 bin hektara çıkarttık. Hedefimiz 2019 yılı sonuna kadar GAP’taki ekonomik sulanabilir alanın tamamını sulamaya açmaktır. Sulama projeleriyle eş zamanlı yürüttüğümüz toplulaştırma projeleri de önemli.”

Tüfenkci, Doğu Anadolu Projesi’nin (DAP) 14 ilde 41 projeden oluştuğunu anımsatarak, “Malatya da bu 14 ilden biridir. DAP kapsamında, 33 baraj, 6 içme suyu tesisi, 2 enerji projesi bulunmaktadır. DAP tamamlandığında milli ekonomiye yılda 1,4 milyar dolar katkı sağlayacak. Bununla ilgili eylem planını da ortaya koyduk.” sözlerine yer verdi.Organik tarım ve iyi tarım uygulamalarına önem verdiklerini vurgulayan Tüfenkci, bu alanda mesafe alındığını söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz