Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ürün ihtisas borsasını bu ay içerisinde faaliyete geçireceklerini belirterek, “Ürün ihtisas borsası ile özellikle tarım ticareti noktasında derinliği olan bir piyasayı Türkiye’de hep birlikte oluşturacağız. Artık buğdayın veya diğer tarım ürünlerinin fiyatlarını Amerika’da değil Türkiye’de belirleyeceğiz.” dedi.
Bakan Tüfenkci, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından yerli ve yabancı un üreticileri ile ihracatçıların bir araya geldiği “TUSAF 14. Uluslararası Kongre ve Sergisi”nin açılışında konuştu. Bu yılın Türkiye için bir hamle yılı olacağını dile getiren Tüfenkci, bunu sanayi, tarım, hayvancılık ve diğer tüm sektörlerle beraber başaracaklarını aktardı. Geçen yıl ve bu yılın ilk iki ayında ihracatta yaşanan artışları anımsatan Tüfenkci, Anadolu’nun binlerce yıllık tarihi ile tarımın, buğdayın anavatanı olduğunu söyledi.
Türkiye’nin bugün itibariyle dünyanın önemli buğday ve un üreticilerinden olduğunu dile getiren Tüfenkci, un sektörünün milyonlarca insanın hayatını direkt etkilediğini söyledi.
Bakan Tüfenkci, Türkiye’nin kendine yeten gıda üretimi ile dünya gıda güvenliği konusunda önemli bir ülke haline geldiğini kaydederek, Türkiye’nin dünya un ihracatında 6 yıldır sürdürdüğü birincilikleri devam ettirmesini temenni etti. Tüfenkci, un üreticilerinin markalaşarak ve farklılaşarak, talepleri dikkate alarak pazarlarda derinleşmesini istedi.
“Irak hükümetine gerekli girişimlerde bulunacağız”
Bakan Tüfenkci, TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy’un Irak merkezi hükümetinin Türk menşeli gıda ürünlerine ton başına 60 dolarlık vergi uyguladığı şeklindeki sözlerini hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Irak pazarındaki zorlukları biliyoruz. Bunun için hem Ekonomi Bakanlığı hem de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Nisan ayının başında Irak hükümeti ile KEK (Karma Ekonomik Komisyon) toplantısı yapılacak. Orada da önemli gündem maddelerimizden birisi Irak hükümetinin gıdaya koyduğu tarife dışı engellerle mücadele olacak. O masamızda birinci gündem maddelerimizden olacak.”
Gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gerekse Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın lisanslı depoculuğu teşvik ettiğini dile getiren Tüfenkci, depolama maliyetlerini üreticinin üzerinden almak istediklerini, lisanslı depoların nerede yapılırsa yapılsın 5. bölge teşvik kapsamına girdiğini aktardı.
Tüfenkci, kurdukları ürün ihtisas borsasını bu ay içerisinde faaliyete geçirmiş olacaklarını belirterek, “Ürün ihtisas borsası ile özellikle tarım ticareti noktasında derinliği olan bir piyasayı Türkiye’de hep birlikte oluşturacağız. Artık buğdayın veya diğer tarım ürünlerinin fiyatlarını Amerika’da değil Türkiye’de belirleyeceğiz. Bunu da sizlerin desteğiyle yapacağız.” ifadelerini kullandı.
İsraf yapılmaması konusunda çağrıda bulunan Bakan Tüfenkci, bakanlık tarafından geçen yıl hazırlanan “Türkiye’de İsraf Raporu”nun sonuçlarını katılımcılarla paylaştı. Bir taraftan üretimi artırmak istediklerini vurgulayan Tüfenkci, diğer taraftan da israfın azalması ve bitmesi için çalışmalar sürdürdüklerini sözlerine ekledi.