Tarım ilaçları: Ekonomik açıdan faydasız mı?

0
937

Tarımsal ürünlerin harici maliyetleri ile ilgili bir araştırma gerçekleştiren Fransa Ulusal Tarım Araştırmaları Enstitüsü, tarım ilaçlarının getirisinden çok daha fazla maliyeti olduğunu açıkladı.  

Geleneksel tarım savunucularının çoğu, tarım ilaçlarının insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkileri olduğunu kabul etmeye yakın olsa da bir yandan da tarım ilaçlarının sağladığı yararların daha fazla olduğunu savunuyorlar. Ancak Fransa Ulusal Tarım Araştırmaları Enstitüsü (INRA) tarafından yapılan açıklama durumun hiç de öyle olmadığını ortaya koyuyor.

INRA araştırmacıları Denis Bourguet ve Thomas Guillemaud, tarım ilaçlarının faydadan çok zarara neden olduğuna dair kanıtları ortaya koyuyor.

Sustainable Agriculture Review’da yayımlanan çalışma, 61 bilimsel yayının verileri incelenerek gerçekleştirildi. Araştırmacılar; yasal, insan sağlığı, çevre ve koruyucu maliyetler olmak üzere dört maliyet çeşidini incelediler.

Eksik değerlendirilen maliyetler

Araştırmacıların ilk değerlendirmesi tarım ilacı kullanımını destekleyenlerin, her bir maliyet kalemini önemli derecede eksik değerlendirdikleri oldu. İnsan sağlığı maliyeti özellikle göze çarpıyor: yeni araştırmaya göre eğer tarım ilaçlarına devamlı maruz kalmanın etkilerinin tedavi maliyeti de hesaba katılırsa tarım ilaçlarının sağlık maliyeti on kat artıyor. Bu bilgi ışığında araştırmacılar Amerika’da sadece 2005 yılı için 1,5 milyar dolar olarak belirlenmiş olan tarım ilaçlarının sağlık maliyetini 15 milyar dolar olarak güncellediler.

Hayvanlar, bitkiler ve toprakta yaşayan mikrobik canlılar açısından incelenen pek çok çevresel maliyetin sayısal olarak belirlenmesi oldukça güç ve bu değer hiç bir zaman düzgün bir şekilde belirlenememiş. Sadece 1992 yılında Amerika’da yapılan bir araştırma bu tür bir maliyetin 8 milyar dolar düzeyinde olabileceği tahminine yer veriyor.

2000 ve 2010 yılları arasında dönemde Amerika’da tarım ilaçlarının yasal maliyetinin 4 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Eğer tüm yasal uygulamalar yerine getirilseydi bu rakamın 22 milyar dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Fayda maliyet oranı 0.7:1

Araştırmaya göre 1992 yılında tarım ilaçları 39,5 milyar dolarlık bir zarara neden olurken ve 1992’de fayda maliyet oranı 0.7: 1 oldu. Bu, tarım ilacı kullanmadan dolayı elde edilen mali avantajın bu tarım ilaçlarının maliyetinden %30 daha az olduğu anlamına geliyor. Daha güncel veriler olmadan bu durumun hala geçerli olup olmadığını bilmek imkansız. Ancak uzmanlar durumun değişmediği görüşünde.

20 Mart tarihinde yayımlanan rapor 30 Martta sona eren 11. Tarım İlacı Aksiyon Haftası’na yetişti. Euractiv internet sitesine konuşan Fransa Gelecek Nesiller sivil topum örgütü sözcüsü François Veillerette; “Araştırma, tarım ilacı kullanımına bağımlı olan tarımsal modeli sözde ekonomik nedenlere bağlayan bilgilerin, büyük ölçüde sağlık ve çevre maliyeti gerçeğini göz ardı eden yetersiz araştırmalardan elde edildiğini gösteriyor.” açıklamasında bulundu.

Fransa biyoçeşitlilik yasasının onaylanmasının ardından Fransa Tarım Bakanı Stéphane Le Foll; Fransa Ulusal Sağlık, Gıda, Çevre ve İş Güvenliği Ajansı’nı (ANSES) tarım ilaçları için alternatifler bulmakla görevlendireceğini açıkladı. Bakan; “ANSES tarafından sağlanacak görüş doğrultusunda Fransa Avrupa Komisyonu’na AB dahilinde potansiyel kısıtlamalar uygulanması yönünde bir başvuruda bulunacaktır.” açıklamasında bulundu.

Biyoçeşitlilik yasası kapsamında Fransa Parlamento üyeleri, arıları ve diğer polen taşıyıcı hayvanları öldüren ilaçlar olarak da bilinen neonicotinoid tarım ilaçlarının kullanılmasının yasaklanması yönünde oy kullandı. Yasa taslağının Fransa Senatosu tarafından da onaylanmasının ardından 2018 yılında uygulanmaya başlanması bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz