“Yunuslar kontrollü avlansın” diyen akademisyene TVHB’den tepki

0
1280
“Yunuslar kontrollü avlansın” diyen akademisyene TVHB’den tepki

TVHB, Karadeniz’de hamsi avcılığının 10 gün süreyle yasaklanmasının ardından, hamsi popülasyonunu tehdit ettiğini öne sürdüğü yunusların kontrollü avlanması önerisini dile getiren Doç. Dr. Mehmet Kocabaş’ın açıklamasını talihsizlik olarak değerlendirdi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi, “Yunusların kontrollü avlanması” gerektiğini söyleyen Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Kocabaş’ın açıklamalarını talihsizlik olarak değerlendirdi.

TVHB’nin, yunusları avlamanın uluslararası sözleşmelere ve yasalarımıza göre yasak olduğunu hatırlattığı yazılı açıklamasında; “Saygın bir üniversitenin bir öğretim üyesi tarafından bilimsel temeli olmadan basına yapılan açıklamada, “yunusların balık stoklarının azalmasındaki suçlusu olduğu ve avlanmaları gerektiği” yönündeki ifadesi Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından talihsizlik olarak değerlendirilmektedir. Binlerce yıldır aynı ortamı paylaşan yunusların hedef gösterilmesi yerine aşırı avlanma, zamansız avlanma ve küçük boyuttaki balıkların avlanılmasına son verilsin!” ifadelerine yer verildi.

Yunusların yılda bir yavru doğuran memeli hayvanlar olduğu ve her sene katlanarak büyüyen bir popülasyonları olmadığı kaydedilen açıklamada, “Bu sebeple aşırı derecede artmaları söz konusu değildir.” denildi.

Yunusların balık stokları üstüne azaltıcı bir etkisi olduğuna dair bilimsel bir bulgu yok

Yunus türlerinin avlanmasının 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’na göre yasak olduğu vurgulanan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Ülkemiz Barcelona, Bern, CITES, ACCOBAMS gibi uluslararası sözleşmelere taraf olmuştur ve bu anlaşmalara göre yunuslar kesinlikle korunan türlerdir. Karadeniz’de mutur, tırtak, afalina olmak üzere 3 tür yunus yaşamaktadır. Bu yunusların Karadeniz popülasyonları IUCN kırmızı listesinde, mutur ve afalina nesli tehlike altında, tırtak hassas olarak yer almaktadırlar.

Yunusların avlanmasının önünün açılması uluslararası anlaşmalar ve Türkiye Cumhuriyeti kanunları gereğince mümkün değildir. Veteriner Hekimlerimiz evcil hayvanlarımız yanında tüm yaban hayvanlarını korumak için çalışmaktadır.

Karadeniz’de yunus popülasyonlarını tehdit eden faktörler; tesadüfi olarak ağa yakalanma, habitat kaybının neden olduğu besin azalması, deniz kirliliği ve salgın hastalık sonucu kitlesel ölümler olarak belirlemektedir. Tesadüfi olarak ağa yakalanma, deniz memelilerinin birçok türü için en önemli insan kaynaklı ölüm nedenidir.

Bunun yanında balık stoklarının izlenmesiyle ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Trabzon ve Antalya’da bulunan Su Ürünleri Araştırma Enstitüleri ve Üniversiteler çalışmalar yürütmektedir ve henüz yunusların balık stokları üstüne azaltıcı bir etkisi olduğuna dair bilimsel bir bulguya rastlanmamıştır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz