Orkinos ihracatında hedef 60 milyon dolar

0
904
Orkinos baligi

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, en önemli alıcısı Japonya olan orkinos ihracatında bu yıl hedeflerinin 60 milyon dolar olduğunu açıkladı.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun

Su ürünleri sektörü Akdeniz’de orkinos avlanma kotasının büyük bölümünün Avrupa ülkeleri tarafından paylaşıldığından şikâyetçi. Sektörün talebi Türkiye’ye tanınan kotanın arttırılması. 2016 için toplam avlanma kotası 19 bin 291 tona denk geliyor. Türkiye’nin kotası ise 845 tona tekabül ediyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 500 ton self kota uygulama hakkı var. Bunun ile avlanma hakkı bin 350 tonu buluyor.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, şunları belirtiyor:

“Toplam 19 bin 291 tonluk avlanma kotasının 11 bin tonu Avrupa ülkelerinin elinde. Libya’nın bin 373 ton, Tunus’un bin 491 ton ve Fas’ın bin 792 ton avlanma kotası olmasına karşın Türkiye’nin 845 tonlarda kalması adil değil. Türkiye Avrupa’nın en büyük üretici ve ihracatçı ülkelerinin başında geliyor. 2015 itibari ile 52 milyon dolar ihracat rakamı elde ettik. Bu sene hedefimiz 60 milyon dolar. Bu kotalar bize yetmediği için ihraç etmek adına dışardan balık almak durumunda kalıyoruz. 2016’da Ekonomi Bakanlığı ve Gıda, Tarım Bakanlığı’nın katkıları ile en büyük orkinos alıcısı Japonya ile yapılan temaslar sonrası Türkiye self kota ilan etme kararı aldı. 516 tonluk self kota ile avlanma hakkını bin 223 tona çıkardık. Sanırım 2016’da da aynı konuda girişimlerde bulunacağız.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz