Karadeniz’de sürdürülebilir balıkçılık tehdit altında

0
2297
FAO Karadenizde yasadışı, kayıtdışı ve düzenlenmemiş – IUU – balıkçılık faaliyetlerine dikkat çekiyor. Fotoğraf: ©FAO/Amico C.
FAO Kıdemli Balıkçılık ve Su Ürünleri Uzmanı Victoria Chomo, Karadeniz’in çözüm gerektiren sorunlarla karşı karşıya olmaya devam ettiğini belirtiyor. Chomo’ya göre, elde edilmesi gereken ilerlemelerin başında “aşırı avlanma sebebiyle kaybedilmiş olan balık stoğunun geri kazanılması, ekosistemlere yönelik kirlilik ve istilacı türler kaynaklı tehditlerin bertaraf edilmesi, iklim değişikliğine uyum ve su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürülebilir gelişiminin sağlanması” geliyor. FAO’nun dikkat çektiği bir başka önemli sorun ise yasadışı, kayıtdışı ve düzenlenmemiş – ya da kısaca IUU – balıkçılık faaliyetleri.

Balıkçılık uzmanları bugün Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da başlayan bir konferansta bir araya geliyor. İki gün sürecek konferansta, Karadeniz’de balıkçılığın ve su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliğine yönelik kazanımlar değerlendirilecek ve elde edilen ilerlemenin devam ettirilmesi için yeni adımlar önerilecek.

Karadeniz’de balıkçılığın ve su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürülebilir bir geleceğe sahip olmasını amaçlayan Bükreş Bildirgesi, 2016’da, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin bütününce imzalanmıştı. Bu hafta yapılmakta olan, Karadeniz’de Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği temalı Üst Düzey Konferans’ın katılımcıları, 2016’dan beri elde edilmiş olan kazanımları değerlendirecek.

Konferans, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Akdeniz ve Karadeniz Genel Balıkçılık Komisyonu tarafından, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerdeki paydaş örgütlerle işbirliği ve Bulgaristan Hükümeti ile eşgüdüm içinde düzenleniyor.

“Sürdürülebilir bir gelecek için şimdi harekete geçmek” sloganıyla düzenlenen konferans, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği alanındaki deneyimlerin ve bilimsel birikimin paylaşılabileceği bir forum işlevi görüyor. Katılımcılar konferansta Karadeniz çevresindeki ülkelerce yürürlüğe koyulabilecek çözümler önermeye davet ediliyor.

FAO’ya göre küresel balık üretim ve tüketimi yükselişte. Balıkçılık alanlarının, 2050’de 9.7 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunun beslenmesinin sağlanmasında kritik bir öneme sahip olacağı düşünülüyor.

Ancak denizler ve diğer su sistemleri insan yaşamı kaynaklı tehditlere maruz kalmaya devam ediyor. Karadeniz de bu tehditlerden muaf değil.

FAO Kıdemli Balıkçılık ve Su Ürünleri Uzmanı Victoria Chomo, bölgenin çözüm gerektiren sorunlarla karşı karşıya olmaya devam ettiğini belirtiyor. Chomo’ya göre, elde edilmesi gereken ilerlemelerin başında “aşırı avlanma sebebiyle kaybedilmiş olan balık stoğunun geri kazanılması, ekosistemlere yönelik kirlilik ve istilacı türler kaynaklı tehditlerin bertaraf edilmesi, iklim değişikliğine uyum ve su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürülebilir gelişiminin sağlanması” geliyor.

FAO’nun dikkat çektiği bir başka önemli sorun da yasadışı, kayıtdışı ve düzenlenmemiş – ya da kısaca IUU – balıkçılık faaliyetleri.

Chomo, IUU balıkçılık faaliyetlerinin çok yaygın olduğunu ve gerçekten yıkıcı etkilere yol açtığını vurguluyor. Chomo’ya göre, “IUU balıkçılık faaliyetleri Karadeniz’de hem ticari balıkçılıktan, hem de olta balıkçılığından elde edilen geçim olanaklarını olumsuz etkiliyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz