Alanar Meyve’nin ürettiği kirazların soğuk işlem görmeden Çin’e ilk sevkiyatı, Şanghay kentine ulaştı. Tekfen Tarım Genel Müdürü Emrah İnce; “Türkiye’den ihracatı zorlayacak 16 günlük soğuk uygulama yerine 3 saatlik fümigasyon uygulaması sayesinde havayolu kargo yoluyla kiraz mevsimi bitmeden Çin’e kiraz ihraç etmeye başladık. Bu gelişme, pazarın güçlü oyuncularından olan ABD’den pay almaya başlayacağımızdan dolayı çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu.
Tekfen Tarım bünyesinde sürdüren Alanar Meyve’nin ürettiği kirazlar, İzmir’den yola çıkıp Çin pazarına Şanghay kentinden giriş yaptı. İhraç edilen kirazların önemi ise, bu sevkiyatın soğuk hava depolarında bekleme yapılmadan gerçekleştirilmiş olması. Çin’in bugüne kadar Türkiye’ye uyguladığı ve kirazların “soğuk işlem görmesi gerekliliği” prosedürü, son bir yıldır yapılan görüşmeler ve yoğun çalışmalar sonucunda kaldırıldı ve Alanar Meyve tesislerinde yapılan incelemeler sonrası Türk kirazına Çin yolu açılmış oldu. Bu gelişmelerden önce, kirazların 16 gün boyunca soğuk hava depolarında bekletilmesi Türkiye’ye diğer ihracatçı ülkelere karşı rekabetçiliğini zayıflatıyordu.
Kiraz deyince, dünyanın en büyük üreticisi Türkiye’yle en büyük tüketicisi Çin’i buluşturan sevkiyat, dünyanın en büyük pazarının Türk kirazına kapısının açılmasıyla hem Türkiye’nin ihracat stratejisi için hem Türk çiftçisi için de büyük önem taşıyor.
Şanghay’ın Huizhan pazar yerinde düzenlenen törende açıklama yapan T.C. Şanghay Başkonsolosluğu Ahmet Denk, kirazların Şanghay’a soğuk işlem görmeden ihraç edilmesinin Türkiye ve Çin arasındaki ürün ticaretinde önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Denk, 2018 yılında başlayan temaslar sonucu bugün gelinen konumun; gelecekte Çin’in Türkiye kirazları için ana ihracat pazarlarından biri olacağının göstergesi olduğuna inandıklarını söyledi.
Tekfen Tarım Genel Müdürü Emrah İnce ise bu gelişmenin Türk tarım sektörü için çok önemli olduğunu vurguladı. Bu sevkiyatla sadece bir ürün ihraç etmediklerini, Çin pazarına önemli bir giriş yaptıklarını söyleyen İnce, “Soğuk işlem görmeden sevkiyat yapabilme imkânıyla birlikte Çin’e ihracatta avantajlı konuma geldik.” şeklinde konuştu. İnce, fümigason yöntemiyle elde ettikleri bu avantajın, önümüzdeki yılın kiraz sezonunda Türkiye’nin kiraz ihracat coğrafyasını ağırlıklı olarak Çin’e kaydıracağını da sözlerine ekledi.