CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, 3. Tarım Orman Şurası’nın devam ettiğini, 2004 yılında yapılan ikinci şurada alınan kararların yerine getirilemediğini veya o günkü durumundan geriye gidildiğini savundu.
3. Tarım Orman Şurası’nın devam ettiğini anımsatan Sarıbal, ikinci şuranın 2004 yılında gerçekleştirildiğini ve bazı kararlar alındığını anımsattı.
Orhan Sarıbal, ikinci şurada alınan kararları sıralayarak, söz konusu kararların yerine getirilemediğini veya o günkü durumundan geriye gidildiğini savundu.
Tarım arazilerinin korunmasına yönelik kararın ikinci şurada alındığını belirten Sarıbal, “Tarım Kanunu çıkardılar. 34 milyon dönüm arazi tarımdan çıktı.” ifadelerini kullandı.
“Arazi toplulaştırması sadece kâğıt üzerinde kaldı”
Benzer şekilde arazi toplulaştırmanın sadece kâğıt üzerinde bulunduğunu ileri süren CHP’li Sarıbal, öte yandan geliştirilmesi önerilen sözleşmeli tarımın da aradan geçen 15 yılda çiftçinin aleyhine bir hal aldığını iddia etti.
Orhan Sarıbal, Türkiye’nin son 15 yılda hayvan hastalıkları konusunda bir adım yol alamadığını, tarımsal desteklerin de hukuka uygun tutarlarda yapılmadığını öne sürdü.
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin neden olduğu felaketlerin çiftçiyi olumsuz etkilediğine işaret eden Sarıbal, Türkiye’de ekilebilir tarım alanlarının sadece yüzde 10’unun sigortalandığını söyledi.
“Kullanılan tohumların çoğu fason”
Türkiye’nin tarımda tam ithalatçı olduğunu ileri süren Sarıbal, “Türkiye’de kullanılan tohumların çoğunun yerli değil, fason olduğunu; çiftçinin her yıl öncekinden daha pahalı tohum aldığını” iddia etti.
Kaynak: Meclis Haber