Pis sularla kaplı Akyatan Lagünleri, Meclise taşındı

0
965
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adanalı çiftçilerin önemli sorunlarından birinin Akyatan Lagünleri’nin pis sularla kaplı olması olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adanalı çiftçilerin kapalı sulama ve Akyatan Lagünleri’nin pis sulardan arınması yönündeki taleplerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Sulama birlik başkanları, jeoloji mühendisleri odası ve Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi yetkilileriyle yaptığı görüşmenin ardından Meclis genel kurulunda sorunları anlatan Tümer’e yanıt veren Bakan Eroğlu, “Bundan sonra yaptığımız bütün projeleri kapalı sistem olarak yapıyoruz. Lagünleri inceleyeceğiz. Gerekli çalışmaları yapacağız. Başka tavsiyeniz olursa bildirirseniz memnun olurum.” dedi.

“Ekolojik karakter korunmalı”

Adana’da çiftçinin suyu düzenli ve rantabl kullanabilmesi, toprağın yapısının korunması ve ürün deseninin artması adına kapalı sulama sistemine geçilmesinin şart olduğunu vurgulayan Tümer, “Çiftçinin can damarı olan Adana’daki Seyhan, Çatalan, Ceyhan ve Aslantaş barajlarının işletimlerinin özel şirketlere devredilme girişimleri büyük sorun doğuracaktır. Bir diğer önemli sorun ise Akyatan Lagünleri’nin pis sularla kaplı olmasıdır. Lagünler nesli tükenmekte olan flamingoların yaşam alanı olmakla birlikte caretta ceratta kaplumbağalarının yanı sıra geçmiş yıllarda her sezon 700 tona yakın balık üretilen bir bölge olmasına karşın şimdilerde balık üretimi 60 tona kadar düşmüştür. Lagünlerdeki atık sular nedeniyle kuş ve balık ölümleri gerçekleşmektedir. Bu kapsamda çiftçimizin modern tarıma geçişinde büyük rol oynayacağı bilinen kapalı sulama sistemine geçilmesi, lagünlerin atık sulardan temizlenmesi ve Ceyhan nehrinden kapalı sistem borularla lagünlere temiz su taşınması, sulak alanların ekolojik karakterinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasına imkan sağlanması gerekmektedir.” dedi.

veysel_eroglu
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Bundan sonra yaptığımız bütün projeleri kapalı sistem olarak yapıyoruz” dedi.

Tümer’in konuşmasının ardından söz alan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Bundan sonra yaptığımız bütün projeleri kapalı sistem olarak yapıyoruz” dedi.

Eroğlu’nun Tümer’in konuşmasına istinaden Meclis tutanaklarına da geçen yanıtları şöyle oldu:

“Mesela İmamoğlu Sulaması, şu anda Adana’daki 75 bin hektarlık sulanacak alan tamamen kapalı sistemdir. Ama diğer, Aşağı Ceyhan vesaire ovalarında, oralarda kot müsait olmadığı için mecburen geçmişte açık sistem olarak, klasik sistem planlanmıştır. Ama biz o konuda da… Ben Adana’ya biliyorsunuz bir buçuk ay önce gittim, o konuda da bir çalışma yapılması talep edildi. Arkadaşlarımız çalışma yapıyor ama şuna emin olun: ‘Bundan sonraki bütün sulamaları kapalı sistem yapın’ diye talimat verdim. Hatta şu anda İmamoğlu Sulaması, Misis Ovası vesaire çok hızlı şekilde ilerliyor. Bunun dışında, tabii, caretta caretta’ları koruyoruz. O lagünlere bakacağım. İnşallah, onları… Zaten Doğa Koruma ve Milli Parklar bunların yaşam alanlarını koruyor. Ben de o lagünlere bakarak ne yapılabilecekse yapacağım. Sizin de başka tavsiyeniz olursa bildirirseniz memnun olurum.” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz