Pamuk fiyatlarında istikrar beklentisi

0
700
Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz: "Ege Bölgesinde yetişen pamuk GDO’suz pamuk olması açısından oldukça değerlidir.”

Bakırçay’ın pamuk kenti olduğunu söyleyen Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, “Pamuk fiyatlarında istikrar istiyoruz. Pamukta taban fiyatlarının erken belirlenmesi çiftçinin tohumluk mısır mı, yoksa pamuk mu ekeceği belirsizliğini ortadan kaldıracaktır” dedi.

İzmir’in Bergama ilçesinde, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Bakırçay Tarım ve Hayvancılık Zirvesi “Bakırçay ve Küçük Menderes Bergama’da buluşuyor” temasıyla gerçekleşti. Bakırçay Bölge Gazetesi ve Bergama Belediyesi tarafından organize edilen ve 2 gün süren panel sona erdi.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, dünyanın en kaliteli pamuğunun yetiştirildiği bölgede yaşadıklarını belirterek “Bakırçay bir tarım kenti, pamuk kentidir. Verim anlamında bir sıkıntımız yok. Bakırçay tohumculuğun da yapıldığı bir bölge. Pamuk fiyatlarında istikrar istiyoruz. Pamukta taban fiyatlarının erken belirlenmesi çiftçinin tohumluk mısır mı, yoksa pamuk mu ekeceği belirsizliğini ortadan kaldıracaktır” dedi.

“Tarım, dünyanın geleceğinde en önemli ana sektör”

İzmir İl Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu 2. Başkanı Arif Metin Karagöl de, tarım alanındaki sıkıntılara değinirken, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz ise tarımda üretime dikkat çekti. Kocagöz, “Sadece üretmek yetmiyor. Ürettiğini değerlendirmek de önemli. Tarım dünyanın geleceğinde en önemli ana sektördür. Ülkemizde Ege Bölgesinde yetişen pamuk GDO’suz pamuk olması açısından oldukça değerlidir” dedi.

Açılış konuşmalarında söz alan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise; “Bergama’da 119 mahallenin hemen hepsinde sulu tarım ve hayvancılık yapılıyor. Coğrafi alan olarak da İzmir’in en geniş ilçesi konumundayız. Bergama’da merkez nüfusun yüzde 20’si doğrudan tarımla, toplam kent nüfusunun yüzde 60’ı tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Bu toplantıya kamu kurumlarının katılıyor olması çok anlamlıdır. Çünkü bu tarımı ve hayvancılığı ne kadar önemsediğimizi gösteriyor. Sorunların çözümü ve nelerin yapılabileceği konusunda bu toplantıyı düzenleyenlere ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.

Zirvede söz alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, 2014’den itibaren İzmir’de yapılan tarım zirvelerinin Türkiye’deki tarım zirvelerine iyi birer örnek olduğunu söyleyerek “bu zirvenin tarım konularının ve sorunlarının ele alınıp çözüm odaklı önerilerin oluşacağı bir platforma dönüşmesini diliyorum” dedi.

“Pamuk, altın olduğu günlere geri dönecek”

Bakırçay Havzası’nın özellikle tohumculuk ve pamuk üretimi konusunda İzmir’in en önemli tarım bölgesi olduğunu belirten Güldal, “Bakanlığın son 2 yıldır pamuk üretimine verdiği çok güçlü destekle pamuk, altın olduğu günlere geri dönecektir. Bu anlamda büyük adımlar atılmaktadır” dedi. Gerek tohum, gerek pamuk, gerekse diğer ürünler için desteklerin biran evvel yapılacağını belirten Güldal, fiyatların geçen senenin de üstünde olacağını söyledi.

“Havza Bazlı Destekleme Modeli başlı başına bir devrim”

Milli Tarım Programının, özellikle tarımsal planlamaya yönelik olan havza bazlı destekleme modelini hayata geçiriyor olmasının Türk tarımında başlı başına bir devrim olduğunu vurgulayan Güldal “ülkede tarım arazilerinin korunmasıyla ilgili çok önemli kararlar alınmıştır. Bakanlar Kurulu Kararıyla 184 ova sit alanı ilan edilmiştir. İzmir’de de Bakırçay Havzası’nın da içinde olduğu 6 havza bu sit alanının içindedir. Bu alanlarda tarım dışında hiçbir faaliyet gösterilmeyecektir” dedi.

Türkiye’nin her yerinde teşkilatı olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, İzmir’de Tarım İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlükleriyle, tarımın tüm hizmet muhataplarının yanında olduğunu belirten Güldal, “bu zirvede elde edilecek sonuçlara göre, İzmir ilinde çözülecek sorunları İzmir’de, değilse Bakanlığımız nezdinde çözümü için takipçi olunacağının sözünü veriyorum” dedi.

İki gün süren zirvenin ikinci gününde ise; sabah oturumunda Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Boyacı, Celal Bayar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Murat Koçtürk ile İzmir Ziraat Mühendisleri Odası’ndan Ahmet Tomar’ın katılımıyla bir panel gerçekleştirildi. Öğleden sonraki oturumda ise İzmir ili ilçe ziraat odaları başkanlarının serbest konuşmalarına yer verildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz