Ortak Tarım Politikası, Avrupalı çiftçilerin sorunlarını çözmekten uzak

0
881
Geçen yıl AB’de süt kotalarının kaldırılması, Çin’de talebinin düşmesi, değişen beslenme alışkanlıkları ve Rus ambargosu kırmızı et, domuz eti ve süt fiyatlarında düşüşe neden oldu.

Sivil toplum örgütleri Avrupa Ortak Tarım Politikası’nın (CAP) yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu. 50’den fazla sivil toplum örgütü, CAP’in yeniden değerlendirilmesi çağrısına yer veren açık bir mektubu, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’a iletti.

Avrupa Çevre Bürosu (EEB), Avrupa Halk Sağlığı Birliği (EPHA), Greenpeace ve BirdLife’ın da aralarında bulunduğu sivil toplum örgütleri Ortak Tarım Politikasının tarım sektöründe çiftçilerin karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelinebilmesi için yetersiz kaldığını belirtiyorlar.

Sivil Toplum Örgütleri 2013 yılında yenilenen ve Avrupa Birliği bütçesinin neredeyse %40’ı kadar bir bütçeye sahip olan CAP’in çiftçiler açısından adil olmayan ücretlendirme sistemini önlemede yetersiz kaldığını ileri sürüyorlar.

Geçen yıl AB’de süt kotalarının kaldırılması, Çin’de talebinin düşmesi, değişen beslenme alışkanlıkları ve Rus ambargosu kırmızı et, domuz eti ve süt fiyatlarında düşüşe neden oldu.

Tarım sektörü ayrıca doğal kaynakların devamlı olarak azalışına ve hayvan refahı ve toprak yönetimi konusunda başarısızlıklara şahit oldu.

Her ne kadar Komisyon çok sayıda politikasını ve özellikle çevre yasalarını ‘daha iyi düzenlemeler’ yaklaşımı kapsamında yeniden değerlendirme sürecinden geçirmiş olsa da CAP şimdiye kadar bu tarz bir yeniden değerlendirmeye alınmadı.

Euractiv internet sitesine konuşan BirdLife Avrupa temsilcisi Trees Robijns; “Tüm paydaşlarla beraber CAP’i açık ve dürüst bir şekilde müzakere etmeliyiz. Bunu da beş ana başlık altında yapmalıyız;  yeterlilik, verimlilik, diğer AB politikaları ile uyum, geçerlilik ve AB genelinde uygulanan politikaların ulusal politikalar karşısında ekonomik ve toplumsal katma değeri.” açıklamasında bulunuyor.

Paranın karşılığı

“Aslında AB en sonunda kendi kendine şu soruyu soracak: CAP amacına hizmet ediyor mu?” diyor Robijns.

Sivil Toplum Örgütleri CAP’ın yeniden değerlendirmeye alınmasının zamanının geldiğini vurguluyorlar. Avrupa’da Avrupa Birliği’ne karşı olanların sayısı artış gösterirken ve aynı zamanda pek çok hükümet ciddi bütçe sınırlamaları ile karşı karşıya kalmışken, CAP’ın yeniden değerlendirilmesi, CAP’ın harcanan paranın karşılığını verip vermediğinin anlaşılmasını sağlayacak.

Tarım Komisyonu üyesi Phil Hogan yakın zamanda verdiği bir röportajda, CAP’ın her zaman “devam eden çalışmaların ve tartışmaların” bir parçası olduğunu ve CAP’ın durağan olmadığını vurgulamıştı.

Hogan ayrıca; “CAP geçen yirmi yıl içerisinde önemli ölçüde geliştirildi. Hatta 2013 Reformunun ardından CAP’ın pek çok bölümü (CAP direk ödemelerinin üye ülkeler arasında adil paylaşımı gibi) yıllar içerisinde değiştirildi ve bu değişikliklerin etkisi yeni yeni görmeye başlıyoruz.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz