Egeli ihracatçılardan organik ve akıllı tarım vurgusu

0
1010
Egeli ihracatçılardan organik ve akıllı tarım vurgusu

Dünyadaki sera gazı emisyonlarının dörtte biri gıda üretiminden kaynaklanıyor. 11-17 Ocak’ta kutlanan Tarım Haftası’nda iklim krizine dikkat çeken Egeli ihracatçılar, gelecekte var olmanın yolunun akıllı tarımdan geçtiğini vurguladı.

Egeli ihracatçılar Tarım Haftası’nda iklim krizine dikkat çekti. Tarım sektörünün pandemiyle birlikte altın çağını yaşadığını söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, EİB üyelerinin 2020’de tarım ihracatının yüzde 4 artışla 5 milyar 100 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

2020’de Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak 846 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini kaydeden Celep, “İklim değişikliğiyle mücadele zamana karşı bir yarış ve etik bir hesaplaşma. En ufak bir çaba bile önemli. Tetikleyici olmamız lazım. Organik Tarım ve İyi Tarım uygulamaları, tohum bankaları, tarım alanlarının korunması ve genişletilmesi, gıda israfının önlenmesi için birçok proje hayata geçiriliyor. Artık bütün tüketiciler küresel sorunlar üzerinde ciddi bir şekilde kafa yorması gerektiğini biliyor. Biz marka değerimizi, ürünlerimizi yarınlarda var olacak yeniliklerle donatarak artırabiliriz.” dedi.

Daha az kimyasal, toprağın doğru şekilde işlenmesi şart

Daha az kimyasal kullanımı ve toprağın doğru şekilde işlenmesi 540 milyar metrik ton emisyonu önleyecek.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Journal Science’ın araştırmasına göre mevcut yöntemlerle ile üretilen gıdaların 80 yılda 1,4 metrik trilyon ton sera gazı emisyonuna neden olacağını söyleyerek organik üretimin ve bitkisel beslenmenin önemine değindi. Uçak, daha az kimyasal kullanımı ve toprağın doğru şekilde işlenmesinin 540 milyar metrik ton emisyonu önleyeceğini belirtti.

Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’ini gerçekleştirdiklerini ifade eden Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Terci de şöyle konuştu: “Kuraklık ve gıda güvenliği odaklandığımız, önlem aldığımız öncelikli konular arasında yer alıyor. Organik üretim tohumdan başlayan bir süreç. Devlet nezdinde ata tohum başta olmak üzere birçok proje yürütülüyor. Aslında bütün mesele potansiyelimizi nasıl harekete geçireceğimizi öğrenmemiz.”

“Verimi arttırmanın tek yolu dijital tarım”

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit ise gıda tedarik zincirinin küresel karbon emisyonlarının yüzde 26’sından sorumlu olduğunu ve arazi kullanımı, hayvan yemi, çiftlik aşaması, işleme, taşıma, paketleme, perakende gibi aşamaların tamamının sürece etki ettiğini belirtti. Tarım alanlarının son 18 senede yüzde 12,3 azaldığını vurgulayan Girit; “7,8 milyar insanın gıda talebini karşılamak için birim alandan alınan verimi arttırmanın tek yolu dijital tarım. Birim alanda daha fazla, kaliteli, kontrollü, veriye dayalı ürünlerin üretilmesi, verimin yükseltilmesi, gıda güvenliği, tüm değer zincirinin senkronizasyonu, blockchain teknolojisinin entegrasyonuyla mümkün. Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları sektörde yaşanan birçok sorunun çözümünü de beraberinde getirecektir.” şeklinde konuştu.

Son yılların en kurak kışını yaşadığımıza dikkat çeken Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, “İnsanlığın bir şansının olmasını istiyorsak küresel ekosistemi canlandırmalıyız. Ekosistemler sadece karbon emilimini sağlamıyor, hayatımız onlara bağlı. Gezegenimiz için değil, kendimiz için hızlı olmak, hızlı düşünmek, hızlı harekete geçmeliyiz.” sözleriyle tarım sektöründe inovasyon geliştirme programlarının devreye sokulmasını istedi.

Sürdürülebilir bir gıda üretim-tüketim zincirinin Ar-Ge ve inovasyon yoluyla çizilmesi gerektiği görüşünde olan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı ise şunları kaydetti:

“İklim değişikliğinin önüne geçemezsek gıda güvenliğini de sağlayamayız. Her yıl dünya nüfusunun tamamını besleyecek kadar gıda üretiliyor. Ancak Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP) raporuna göre dünya nüfusunun yüzde 11’i gıdaya ulaşamıyor. 1,3 milyar ton gıda ise israf ediliyor. Hem iklim hem açlık krizinin önüne geçmek hem de tarladan çatala kadar olan zincirde güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişimi kolaylaştırmak için Organik Tarım ve İyi Tarım uygulamalarına, tarımsal teknolojilere kısacası Ar-Ge ve inovasyona yoğunlaşmalıyız.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz