Gaziantep’te düzenlenen 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı Kapanış Toplantısında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı, Türkiye’nin 2023 yılı için 150 milyar Dolar tarımsal hasıla ve 40 milyar Dolar tarımsal ihracat hedefinin olduğunu belirterek, bakliyatın bu hedeflere ulaşmada önemli rolü olacağını söyledi.
2016 Uluslararası Bakliyat Yılı Etkinlikleri Kapanış Toplantısı, 25 Kasım Pazar günü Gaziantep Dedeman Otel’de gerçekleştirildi. Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı, Gaziantep İl Müdürü Mehmet Karayılan, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi Temsilcisi Dr. Ayşegül Akın ve Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu’nun açılış konuşmalarıyla başlayan ve yaklaşık 500 kişinin katımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, baklagillerin önemi ile 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı çerçevesinde yıl boyunca yapılan ulusal ve uluslararası etkinlikler hakkında sunumlar gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı, konuşmasında, 2016 yılının Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilmesinin Türkiye’nin önerisi ile olduğunu ve yıl boyunca bu konuda uluslararası birçok çalışma yapıldığını belirtti. Bakliyatın ülkemiz ve dünya gıda güvenliği, toprağın korunması ve tarımsal ticareti açısından önemine değinen Nazlı, Bakanlık tarafından bakliyat üretimine verilen desteklerin altını çizdi. Türkiye’nin 2023 yılı için 150 milyar dolar tarımsal hasıla ve 40 milyar dolar tarımsal ihracat hedeflerinin olduğunu belirterek, bakliyatın bu hedeflere ulaşmada önemli rolü olacağını sözlerine ekledi.
Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, ülkemizin transit ticaretin merkezi durumunda olduğunu, kırmızı mercimek ve nohut ticaretinde dünya üzerinde söz sahibi olduğunu kaydederken; FAO Türkiye Temsilcisi Ayşegül Akın da konuşmasında 2016 yılında baklagil konusunda bir farkındalık yaratıldığını, her türlü bakliyatın sofraların vazgeçilmezi olduğunu söyledi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Mehmet Karayılan, sunumunda baklagil yetiştiriciliğinde Gaziantep ve yetiştiricilik yapılan diğer illerin payı üzerinde durdu. Gaziantep’in Türkiye tarım ürünleri ihracatındaki yeri ve önemini anlatan Karayılan, İl Müdürlüğü olarak yaptıkları faaliyetlere de değindi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çölkesen yemeklik baklagil yetiştiriciliği ve verimini anlattı ve yetersiz beslenmenin insanlığın en büyük sorunu olduğuna dikkat çekti.
Sunumunda insanlık ve gıda tarihine değinen Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram ise gelecekte nüfus artışı ile birlikte beslenme alışkanlıklarının değişeceğini, bu anlamda bakliyatın çok kıymetli bir gıda ürünü olduğunu belirtti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Temsilcisi Süheyla Yılmaz da konuşmasında şu an 13 araştırma enstitüsünde yemeklik tane baklagiller Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Toplantıda, bakliyat konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere de ödülleri takdim edildi.