Başbakan Binali Yıldırım, İzmir’in Ödemiş ilçesinde gerçekleştirilen Tarım Lansmanı ve Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreninde Milli Tarım Projesini açıkladı. Projenin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve arkadaşlarınca hazırlandığını belirten Yıldırım, tarımda havza bazlı üretime destek verileceğini, çiftçinin kullandığı mazotunun yarısının ise devlet tarafından karşılanacağını açıkladı.
Başbakan Yıldırım’ın bugün açıkladığı Milli Tarım Projesinde şu başlıklar öne çıktı:
Havza bazlı üretime destek
Türkiye’deki tüm ilçeler, iller tarım yapılan her yer tek tek masaya yatırıldı. 941 havza ortaya çıktı. Ürünleri havzalara uygun 50 tane ürün var. Önemli sonuç alınacak stratejik 19 ürün belirlendi.
Bu stratejik ürünler şunlar; arpa, buğday, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, kuru fasulye, mercimek, nohut, aspir, ayçiçeği, kanola, kütlü pamuk, soya, çay, zeytin, fındık, yem bitkileri.
Buğday ve yem bitkileri her yerde desteklenecek
Stratejik ürünler içinde buğday her yerde desteklenecek. Yem bitkileri de aynı şekilde 941 havzanın tamamında desteklenecek.
Piyasa istikrarı
Piyasadaki dalgalanmaları, değişimleri engellemek ve piyasa düzenini sağlamak için Toprak Mahsulleri Ofisi etkin bir şekilde kullanılacak.
Destekler yılda 2 kez verilecek
Destekleme başvuruları basitleştirilecek. Bir ekim zamanı bir de hasat zamanı olmak üzere yılda 2 kez destek verilecek. İlk destek nisan-mayısta, ikinci destek eylül-ekimde olacak.
Mazotun yarısı devletten
En önemli girdilerden gübrede yüzde 23 indirim sağlandı. Başbakan Binali Yıldırım, çiftçinin kullandığı mazotun da yarısının devlet tarafından karşılanacağını açıkladı.
Yerli üretim desteklenecek
Damızlık amacıyla ithalat yapılacak. 25 ilde mera hayvancılığı yetiştiriciliği bölgeleri oluşturulacak. Meralar, hayvancılık yapmak isteyenlere ıslah yapma şartıyla cüzi paralarla kiraya verilecek.
184 ova SİT alanı ilan edilecek
Toplulaştırma ve sulama işi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında tek elde toplanacak. 7 milyon hektar arazi 2023’e kadar toplulaştırılacak.