Tarım Kredi ile Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) arasında imzalanan protokole göre, Tarım Kredi 2019 yılında meyve suyu sanayinin 4 üründe (Vişne, Kayısı, Şeftali, Kiraz) ihtiyacı olan 200 bin ton hammaddenin tedarikini sağlayacak.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredi) ile meyve suyu sanayinin çatı kuruluşu Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) arasında, Tarım Kredi üyesi çiftçiler tarafından yetiştirilen meyvelerin, Tarım Kredi Kooperatiflerine bağlı birlikler üzerinden meyve suyu endüstrisinde hammadde olarak kullanmak üzere MEYED üyesi kurumlarca alımını planlayan iş birliğine yönelik protokol imzalandı. Protokol metnini, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz ve Meyve Suyu Endüstrisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Güney kurumları adına imzaladılar.
Söz konusu protokol kapsamında, 2019 yılında MEYED üyesi kuruluşların 4 üründe (Vişne, Kayısı, Şeftali, Kiraz) hammadde ihtiyacının büyük kısmının, ülke genelinde Tarım Kredi’nin 17 Bölge Birliğine bağlı Kooperatifler tarafından karşılanması ve 200 bin ton meyve tedariğinin sağlanması hedefleniyor.
MEYED üyesi kuruluşlar ile 2018 yılında Kütahya ilinde pilot bir çalışma başlattıklarını hatırlatan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, Kütahya Bölge Birliğimize bağlı Tarım Kredi Kooperatiflerince vişne üretici ortaklarımızdan 5 bin ton meyve suluk vişne alımı yaptık. Bu vişneleri yaptığımız protokol kapsamında MEYED üyesi kuruluşlara satışını gerçekleştirdik. Hem çiftçilerimizin pazar kaygısı olmadan üretim yapmalarını hem de meyve suyu üreticilerinin kaliteli ve fiyat istikrarlı ürün tedarikini sağladık. Aracıların çıkarılması ile hem güvenilir gıda hem de fiyat regülasyonu sağlanmış oldu. Pilot uygulamamızdaki verimi göz önüne alarak yeni bir çalışma başlattık.2019 yılında 4 üründe (Vişne, Kayısı, Şeftali, Kiraz) ülke genelinde 200 bin ton sanayiye yönelik hammadde ihtiyacının tedariki amacıyla iş birliği protokolü imzalıyoruz. Bu protokol ile MEYED’e bağlı kuruluşların hammadde ihtiyacı 17 Bölge Birliğimize bağlı Kooperatiflerimiz tarafından karşılanacak. Söz konusu protokolün hayata geçirilmesinde emeği geçen değerli yöneticilere yürekten teşekkür ediyor, iş birliğimizin her iki kurum ve ülkemize hayırlı, bereketli işlere vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Meyve çeşitliliğimizin, ülkemiz açısından dünya çapında büyük avantaj teşkil ederken, tarım arazilerinin küçük ve dağınık yapıda olması gibi dezavantajların da söz konusu olduğuna dikkat çeken MEYED Başkanı İlker Güney ise protokole ilişkin değerlendirmesinde; “Geçtiğimiz yıl Tarım Kredi iş birliğinde çiftçi finansmanı, iş gücü, verimlilik gibi konularda ölçek gücüyle avantaj sağlamak, tedarik zincirinde adil bir dağılım, çiftçinin sürdürülebilir kazancı için güvence, hammadde fiyat istikrarı ile uluslararası rekabet gücünde artış gibi yararlar sağlamak ortak amacıyla bir pilot çalışma gerçekleştirdik. Paylaşılan değer üretimi ve iyi sonuçlara gitmek amacıyla üretilen proje çevresinde paydaşlar arası iletişimin gelişmesinin ve emeğin bu yönde şekillenmesinin faydalarını gördük. Önümüzdeki dönemde gerek ürün gerek bölge sayısında artışla bu iyi uygulamayı yaygınlaştırmak amacındayız. Bu uygulamanın sistematik hale gelmesi, endüstrimizin ihracat pazarlarında hızlı kazanımlar elde edebilmesini sağlayan atletik yeteneklerini de geliştirecektir.” dedi.